Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завод за производство и търговия на химически продукти в Димитровград.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера Борисов, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.

Дончев изтъкна още, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход. Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно.

Борисов се похвали, че пазарът на газ ни е либерализиран и това са безспорни факти, които ги омаловажават.  

Ако беше лесно да го бяха направили досега. Аз знам как се водят преговори с Газпром да намалиш 50% от цената, не 5%, а 50%, подчерта премиерът. 

Борисов отбеляза, че много здраво са стъпили в преговорите с Газпром и вследствие на това и намаляването на цената, на завода са върнати 17 млн. лв., които помогнали за запазването на много работни места.

Премиерът поясни, че сега продължават по темата със зелената енергия.

Интерконекторът с Гърция да е готов тази година, иска Борисов
Обновена

Интерконекторът с Гърция да е готов тази година, иска Борисов

Премиерът ще поиска от ЕИБ да ускорим плащанията

Управата на завода специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с "Газпром", вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %. "Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа", отбелязаха от ръководството.

По отношение на ваксините Борисов отбеляза, че са предложили със самолет да докарат ваксините, за да не се бавят.

Според него масово хората искат да се ваксинират. "Това е единственото решение да живеем. В момента имаме над 1 900 заразени - вълната се вдигна. Единственият начин да я спрем е с ваксини", категоричен беше Борисов.