Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра по миграционната политика на Гърция Георгиос Кумуцакос.

Премиерът подчерта, че двете страни имат сходни позиции по въпросите на миграцията и убежището и изрази готовност за продължаване на съвместната работа в отстояването на общите интереси като държави на предна линия.

Той изтъкна сериозната работа на България по охраната на външната граница на Европейския съюз, отбелязвайки, че през последните години Гърция е една от най-засегнатите държави от миграционната криза и това неминуемо се отразява и на нашата страна.

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината

Борисов увери, че България участва активно в дейностите, насочени за подпомагане на южната ни съседка, които се координират от различните европейски агенции. Той изрази мнение, че е необходимо и активно сътрудничество с Турция по въпроса с миграцията.

Премиерът посочи, че взаимодействието ни с Гърция в сферата на вътрешните работи е на много високо ниво, изтъквайки, че двете страни работят заедно за противодействие на трансграничната престъпност, незаконната миграция, трафика на хора и контрабандата.

Прилагаме най-добрите европейски и шенгенски практики , категоричен бе той.

Относно регионалното сътрудничество и подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани Борисов изрази мнение, че този съвместен приоритет ще е от полза за по-тясната координация на двустранно равнище, в рамките на ЕС и НАТО, а също и в регионален план.