Премиерът Бойко Борисов е големият губещ от вчерашния вот за партийната субсидия. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е бил кумът и посредник на разговорите между ГЕРБ и БСП. Тези позиции изрази в кулоарите на парламента Йордан Цонев от ДПС по повод вчерашния обрат за държавното финансиране на формациите.

Не ви ли убедиха действията, че има договорки, попита той медиите. Имаше сценарий, разкри депутатът. Вариант А бил депутатите от ГЕРБ да са по-малко в зала. 17 човека от герберите излезли, а ДПС имали човек, който да брои излизащите депутати от управляващата партия. Партията обаче поиска променена проверка и този сценарий отпаднал. Дошло време за сценарий Б - няма да се гласува бюджетът нататък. В догоровката е влязло избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на НС, подчерта Йордан Цонев.

Имало и вариант 3 отново с прегласуване на текстовете. Вчерашният ден има един губещ и това е премиерът, подчерта депутатът от ДПС. Стъпкаха неговата дума, смята той.

Валери Симеонов отказва да легитимира измишльотините на ДПС
Обновена

Валери Симеонов отказва да легитимира измишльотините на ДПС

Прегласуването на субсидиите било допустимо, той не бил рекетьор

На въпроса на News.bg какво печели Бойко Борисов от "сделката" с Корнелия Нинова, Йордан Цонев отговори:"Питайте Валери Симеонов. Той е кумът посредник. Питайте го, той ще ви каже по телефона ли, тримата ли са били заедно". Имало е такива разговори, питайте ги, настоя още той.

Припомняме, вчера беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева. Това стана ясно след драматично гласуване по-рано същия ден, при което парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева.

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия
Обновена

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия

Депутатите прегласуваха прегласуването, ДПС се ядосаха и напуснаха залата

Темата за партийните субсидии бе подхваната още от сутринта в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство по темата, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично, отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.

По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не иска да легитимира измишльотините на ДПС.

Цонев: Борисов обеща за референдума за субсидиите, потъпкана му е думата

Цонев: Борисов обеща за референдума за субсидиите, потъпкана му е думата

"Политическо кръвосмешение между БСП и ГЕРБ ... те сключват сделки"