Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не иска да легитимира измишльотините на ДПС. В кулоарите на парламента той коментира вчерашния развой с партийните субсидии.

Въобще не отговарям на фантазиите на тези объркани хора от ДПС, че е имало договорки с БСП за субсидиите, категоричен бе той. Прегласуването било допустимо, защото текстът бил гласуван само веднъж. Но по мнението му коментирането на позицията на ДПС означавало легитимация на техните измишльотини.

Всичко е в правилата и установения ред на Народното събрание, заяви още лидерът на НФСБ. Нямало е поставяне на условия за стабилността на кабинета. Ние не сме рекетьори, отсече Валери Симеонов.

Цонев: Борисов обеща за референдума за субсидиите, потъпкана му е думата

Цонев: Борисов обеща за референдума за субсидиите, потъпкана му е думата

"Политическо кръвосмешение между БСП и ГЕРБ ... те сключват сделки"

Темата за финансирането от бизнеса щяла да се постави в Закона за политическите партии. Ние ще продължаваме да държим на горна граница на субсидиите, тъй като големите партии получават прекалено много пари, смята лидерът на НФСБ.

НФСБ винаги са настоявали, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, отчете той. Нула лева субсидия щяла да ликвидира останалите партии и щели да останат само ГЕРБ и ДПС. Вчерашният ден е победа за Горанов, подчерта Симеонов и благодари на финансовия министър за добрия диалог.

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

Според Мустафа Карадайъ те са се договорили, за да мине предложението на социалистите в зала

Снощи с поведението си в пленарна зала ГЕРБ опровергали всякакви твърдения за договорки. Тази позиция изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Коалиционният партньор поставил въпроса, че трябва да има субсидия. ОП им казали, че само тогава ще останат да гласуват с тях бюджет 2020. Нашата отговорност е пред хората, заяви Дариткова. Смятам, че няма нарушение на правилника, заяви още тя.

По време на разговорите между партньорите имало комуникация с премиера Бойко Борисов. Ние сами не можем да реализираме това управление, каза още тя. По думите й държавата трябва да бъде стабилна. За Даниела Дариткова важно било да се обсъди законът за политическите партии.

Припомняме, вчера беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева. Това стана ясно след драматично гласуване по-рано същия ден, при което парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева.

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия
Обновена

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия

Депутатите прегласуваха прегласуването, ДПС се ядосаха и напуснаха залата

Темата за партийните субсидии бе подхваната още от сутринта в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство по темата, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично, отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.