За да се изолира министър-председателят Бойко Борисов от обвиненията, той казва "Махнете ги", за да не се обяснява всеки ден. Това е извън законовите рамки. "Джи Пи Груп" може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси.

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси и бивш социален министър.

"Джи Пи Груп" се оплакват: Винаги сме спазвали законите, а ни сатанизират

"Джи Пи Груп" се оплакват: Винаги сме спазвали законите, а ни сатанизират

"Определени групи от хора, които имат определени интереси"

Той подчерта, че в момента в ЕС се създава пост на европейски прокурор, който ще се занимава със злоупотребите с европейските фондове. По думите му, този европейски прокурор ще може да внася обвинения в съда.

"Тежките нарушения на европейски фондове вече няма да минават с леки проверки с препоръки, а ще финишират в съда. Това ще бъде факт от следващата година. Вече не може някой да си създаде някаква затворена система, в която никой да не му се бърка. Не може да мине някое безобразие, без да бъде забелязано", увери Калфин.

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

Цацаров: Служител на "Джи Пи Груп" се разследва за пране на пари

От "Джи Пи Груп" обясняват, че запораните 14 млн. са на компании, свързани с тях

Икономистът Георги Ганев от екипа за управленски алтернативи на "Демократична България" добави, че хората вече се интересували от обществената ефективност на разходването на европейски средства. Обществото става по-взискателно към своето управление, подчерта той.

Ивайло Калфин изказа мнение, че данъчната система в страната е изключително несправедлива - тя е много дебалансирана и несправедлива към хората с ниски доходи, като това рано или късно щяло да доведе до огромен социален проблем, до социална бомба в държавата.

Георги Ганев обаче не е съгласен с мнението на бившия социален министър, че данъчната система е несправедлива. "Целта на една данъчна система е да събере приходи за политиките, които държавата иска да провежда, а тези политики могат да са справедливи или не. Ключовият въпрос е колко ефективно се харчат тези пари. Ключовият въпрос е за тези политики, които държавата провежда с така събраните пари. Обществената ефективност на харченето на българската държава е изключително ниска", коментира икономистът.

Калфин определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показва самозабравяне. Ганев допълни, че във всяка по-развита демокрация подобни думи на казаните от Симеонов би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.