Готов съм на дебат със Станишев по всяко време на денонощието, надявам се, че с искането си за дебат премиерът има предвид, че отиваме на предсрочни избори.

Това заяви пред news.bg столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на предизвикателството, което Сергей Станишев отправи към него след днешния пленум на БСП.

„Аз се явявах на дебат преди 8-9 месеца, тогава Станишев не дойде да дебатира, изпрати Бриго Аспарухов. Сега някой спомня ли си за Аспарухов?" - допълни лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов изрази готовност за диспут с премиера по всички въпроси, засягащи положението на държавата и на нейните граждани.

„Искам да попитам Станишев как за няколко години успя да направи България най-корумпираната държава в Европейския съюз и накара Европейската комисия да ни спре парите по три фонда - САПАРД, ФАР и ИСПА?
Как предоговори договора с „Газпром", така че за 2 години България да загуби над половин милион лева?
Как срина системата за сигурността на страната, като прати в МВР първо Румен Петков, после Миков?
Как с партийните назначения на неговата партия, ДПС и НДСВ направи така, че да рухне и съдебната система?" - конкретизира лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че при мандата на сегашното правителство България е най-бедната страна в Европейския съюз и е обект на негативни доклади от страна на Европейската комисия и Департамента на САЩ.

„Станишев се готви за конгрес. Вижда, че рейтингът му се срина и играе ва банк. Той може и да знае как трябва да станат нещата, но е факт, че управлението му се провали." - обобщи Бойко Борисов.

Във връзка с критиките на премиера към управлението на София кметът изтъкна, че през последните няколко години кредитният рейтинг на столицата е повишаван два пъти.

„Може ли Станишев да каже какво става с кредитния рейтинг на държавата? Столичната община е единствената институция в страната, която получава кредити без гаранции, без залог" - аргументира се лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че би поставил пред премиера и въпроса за екологията и че не би приел бъдещият завод за преработка на отпадъци в София да бъде частна собственост, както настоява министър Меглена Плугчиева.