Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов ще присъстват на официалното откриване на новата египетска военноморска база "Бернис" на брега на Червено море, съобщиха от Министерския съвет.

Българската делегация пристигна в Египет, по покана на президента Абдел Фатах ал Сиси късно снощи. На летището в Кайро премиерът Борисов бе посрещнат от министъра по парламентарните въпроси на Египет Алаа Фуад.

Преди заминаването си от египетската столица българският премиер остави послание в специалната книга в кралския дворец Кубе палас, където бе отседнал с водената от него делегация. 

Снимка 461597

Източник: МС

На летището в Кайро на път за базата премиерът Борисов бе изпратен от министъра на селското стопанство и усвояването на земите Мохамед Марзук Ал Кусейр.

На събитието във военноморската база "Бернис" ще бъде президентът на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. 

Премиерът Борисов пристигна в Египет

Премиерът Борисов пристигна в Египет

Утре ще участва в откриването на военноморската база „Бернис“…

Базата "Бернис" е стратегически пункт по осигуряването на южния фланг на Египет. Това е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и на Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г.

Заедно с други подобни бази в страната се дава възможност военното ръководство на Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единия в Средиземноморския регион, а втория - в Червено море, което представлява качествено ново развитие на египетските въоръжени сили.