С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата разговаряха след проведената работна среща за справедливото разпределение на ваксините в ЕС заедно с премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, Словения - Янез Янша, и Хърватия - Андрей Пленкович.

Борисов изтъкна, че прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, които са инвестирали милиарди в стратегически сфери и развиват добър бизнес у нас.

От своя страна австрийският канцлер благодари на Борисов за добрата съвместна работа по общите приоритети за двете страни.

Евролидери искат договорите с производителите на ваксини да са публични

Евролидери искат договорите с производителите на ваксини да са публични

Настояват за механизъм за корекция на разпределението на дозите

Българският премиер бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога. По негови думи ваксината срещу коронавируса е повратен момент в общата борба срещу COVID-19. Той подчерта, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка. Според премиера само по този начин ще се постигне едновременен за целия Европейски съюз колективен имунитет.

Борисов оцени високо двустранното сътрудничество по време на COVID кризата и изтъкна, че 10 000 защитни облекла за медицински работници, произведени от български компании, са били доставени на Австрийския червен кръст през април 2020 г.

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Ще ни пратят да търсим ваксини от трети страни, закани се премиерът

Той заяви и че в пандемията и България, и Австрия са се обединили около позицията, че само базиран на солидарността европейски подход може да се справи с последиците от COVID-19.

Работихме активно с австрийските власти по време на тази криза и сме уверени в нуждата от допълнително укрепване на политиките на ЕС, адресирани към по-ефективно справяне с предизвикателствата като икономическите последствия от пандемията, посочи Борисов.

Той подчерта, че за България Австрия е стратегически партньор, доверен съюзник и дългогодишен приятел. По негови думи между двете страни има добри работни отношения в областта на полицейското сътрудничество, контрола на границите, търговията, транспорта и в много други сфери от общ интерес.