Интерпретацията на техническите детайли от договорите за ваксините е дала възможност да се доставят различни количества. Това заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц по време на срещата във Виена, свикана по въпроса за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавирус въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. На срещата участваха също премиерът Бойко Борисов и колегите му от Чехия - Андрей Бабиш, и Словения - Янез Янша.

Той посочи, че по тази причина на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ще бъде предложена корекция, с която да се регулира този процес и действително да се въведе пропорционалният принцип на разпределение на ваксините.

Страните, които в момента имат повече ваксини, няма да бъдат щастливи от факта, че трябва да се откажат от една част от дозите си, но трябва да създадем такъв коригиращ механизъм, категоричен бе Курц. По негови думи сегашното неравенство между отделните страни членки на ЕС не е в ничия полза, особено по отношение на туризма.

Себастиан Курц: Някои държави от ЕС имат тайни споразумения за ваксини

Себастиан Курц: Някои държави от ЕС имат тайни споразумения за ваксини

Държавите членки се съгласиха ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм

От своя страна премиерът на Словения Янез Янша настоя договорите, сключени с производителите на ваксини, да бъдат направени публично достояние, така че ако нещо не е наред, то да бъде коригирано.

Европейският съюз е изправен пред изключително сложи решения за излизане от кризата и затова трябва да имаме механизъм за корекция на разпределението на дозите ваксини, потвърди и той.

Словенският лидер призова държавите членки на ЕС да преговарят и да вървят заедно, така че да покажат, че това е една от силните страни на Евросъюза.

Към общото мнение, че трябва да има справедливо и равномерно разпределение на ваксините в отделните страни се присъедини и чешкият премиер Андрей Бабиш. Той също настоя да няма разлики в темпото на доставките на ваксини в отделните страни и напомни, че през декември 2020 г. европейските лидери са се договорили до юни тази година да бъде постигната ваксинация на 70% от населението на ЕС.

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Борисов гневен във Виена: Не искаме подаяния, а справедливост

Ще ни пратят да търсим ваксини от трети страни, закани се премиерът

Припомняме, от австрийския канцлер Себастиан Курц дойде потвърждение на подозрението, че някои страни получават всъщност по-големи доставки и по този начин съумяват да постигнат в кратък срок по-голям процент ваксинирани. Това се случва на база тайни договори с фармацевтични компании в разрез с правилата на ЕС.

Държавите членки постигнаха споразумение ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението.

Като пример Курц даде Малта, която ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли. Също така и Нидерландия, която ще изпревари Германия до края на юни, а пък ще получи почти два пъти повече от Хърватия.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението