Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена.

В австрийската столица той ще участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, Словения - Янез Янша, и Хърватия - Андрей Пленкович.

Шестимата лидери ще обсъдят позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавирус въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Припомняме, в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки имат равен достъп до ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на 2021 г.

Борисов лети за Виена да разговаря за ваксините

Борисов лети за Виена да разговаря за ваксините

Шестима лидери ще обсъдят разпределението на ваксините в ЕС

На днешната среща във Виена българският премиер ще подчертае, че държавите членки трябва да получават доставките на ваксини съгласно договорените от Европейската комисия и производителите количества. От изключително значение е доставките, изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Според Броисов само по този начин ще се постигне колективен имунитет, едновременен за целия ЕС.

Премиерът ще посочи, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено, както за доставките, така и за поръчаните количества. Целта е да се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи.

Премиерът е категоричен, че едновременното постигане на колективен имунитет на ниво ЕС към момента е единственият възможен изход за възстановяване от пандемията от коронавирус.

Във Виена българският премиер ще проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата проведоха телефонен разговор миналата седмица.

Срещата на европейските лидери вече започна.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

Припомняме, че именно от Себастиан Курц дойде потвърждение на подозрението, че някои страни получават всъщност по-големи доставки и по този начин съумяват да постигнат в кратък срок по-голям процент ваксинирани. Това се случва на база тайни договори с фармацевтични компании в разрез с правилата на ЕС.

Държавите членки постигнаха споразумение ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението.

Като пример Курц даде Малта, която ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли. Също така и Нидерландия, която ще изпревари Германия до края на юни, а пък ще получи почти два пъти повече от Хърватия