Премиерът Бойко Борисов заминава за Виена за среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия - Андрей Пленкович.

Шестимата лидери ще обсъдят своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

След края на срещата е предвидена пресконференция, в която ще участва и българският премиер.

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия искат от ЕС преговори за ваксини

Пишат до Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за разпространението

В рамките на визитата си във Виена министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и двустранна среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц. Двамата проведоха телефонен разговор миналата седмица.

Припомняме, че именно от Себастиан Курц дойде потвърждение на подозрението, че някои страни получават всъщност по-големи доставки и по този начин съумяват да постигнат в кратък срок по-голям процент ваксинирани. Това се случва на база тайни договори с фармацевтични компании в разрез с правилата на ЕС. 

Държавите членки постигнаха споразумение ваксините да бъдат разпределени между страните по алгоритъм, основан на броя на населението.

Като пример Курц даде Малта, която ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли. Също така и Нидерландия, която ще изпревари Германия до края на юни, а пък ще получи почти два пъти повече от Хърватия.