Общото ни минало трябва да обединява българския и македонския народ, не да ни разделя.
Такава позиция изрази премиерът Бойко Борисов на днешната си среща с македонския си колега Емил Димитриев в Рига. Двамата участват в петата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, напомнят от правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи, че България е последователна в позицията си в подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

"Убеден съм, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в Европейския съюз. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО." - посочи премиерът Борисов.

Двамата държавни ръководители се обединиха около тезата, че добросъседските отношения изискват усилия и от двете страни.

Българският премиер изрази своето очакване за бързо решение относно поставянето на паметна плоча за загиналите при връх Каймакчалан воини. Той подчерта, че македонският народ е много близък на българите и би следвало историческата свързаност между двете държави да сплотява, а не да разединява.

По време на разговора беше обсъдена и подготовката на предстоящите избори в Република Македония. Борисов призова за провеждане на честни и свободни избори и изтъкна, че това е важно условие за излизане от кризата и началото на завръщането на страната на пътя към ЕС чрез демократични реформи.

Борисов и Димитриев се съгласиха, че трябва да има категорично противопоставяне на проявленията на езика на омразата в рамките на кампанията.

"Надяваме се в Република Македония да успеете да намерите общ език, какъвто Европа изисква. Сами разбирате колко важна е политическата стабилност на Балканите." - посочи българският премиер. Той коментира, че това е важно, включително и за опазването на общите ни граници от мигрантската вълна.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че Скопие полага много усилия да спре бежанския поток и бе категоричен, че съседните страни трябва да имат единни позиции за справяне с проблема.