Министърът-председателят Бойко Борисов е в Одеса, където разговаря с президента на Украйна Петро Порошенко.

В хода на срещата двамата обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и инфраструктурата, както и задълбочаването на контактите София - Киев.

Борисов и Порошенко разговаряха и по актуални външнополитически въпроси от взаимен интерес, информира БНР.

След това двамата направиха инспекция на ремонтирания участък на международния път Е-87 Одеса - Рени.

Борисов инспектира и украински ремонт на път

Борисов инспектира и украински ремонт на път

Порошенко обеща през май пътят в Болградската област да бъде ремонтиран

В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

"Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива", допълни Борисов.

От своя страна украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Борисов пристигна на посещение в Украйна

Борисов пристигна на посещение в Украйна

Ще се срещне с президента Порошенко

Предвидено е по-късно двамата да участват в отбелязването на 160-ата годишнина на Болградската гимназия "Георги Сава Раковски", което е и причината за визитата на Борисов. Сградата на гимназията беше ремонтирана с отпуснати от правителството средства.

Самият Порошенко е възпитаник на учебното заведение.

Гимназията е открита през Възраждането. Училището е достъпно както за български преселници, така и за всички други желаещи да учат там. Всички предмети се преподават на български и на румънски език.

Бесарабските българи се опасяват от изчезване на българския език в Украйна

Бесарабските българи се опасяват от изчезване на българския език в Украйна

По думите на Илияна Йотова езикът ни се топи

Премиерът коментира визитата си в Украйна в пост в социалната мрежа "Фейсбук". Той написа" "Одеса проведохме среща с президента на Украйна Петро Порошенко. Украинските граждани с български произход са едни от най-милите, интелигенти и лоялни. Те могат да бъдат действително по-силен, могъщ мост на разбирателството между нашите държави. Надявам се повече украинци с български произход да учат български език и да посещават България."

Илияна Йотова се застъпи за бесарабските българи

Илияна Йотова се застъпи за бесарабските българи

Според нея държавата се е отдръпнала от българските общности зад граница