Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум в Баку. 

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели - чистота на въздуха и конкурентоспособност.

По думите му България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център "Балкан".

"Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център "Балкан", съфинансирано от Европейския съюз", отбеляза Борисов.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб "Балкан".

Борисов в Баку: Ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

Борисов в Баку: Ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия, категоричен премиерът

В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България - Гърция IGB.

"Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз", уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан.

Премиерът обясни, че през 2020 г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България. Това по думите му ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта, че миналогодишната визита на българския премиер в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения.

Държавният глава на Азербайджан подчерта и, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз. 

Преди това премиерът Борисов се срещна с президента на Молдова Игор Додон.

Българският премиер посочи, че икономическите отношения с Молдова показват положителна тенденция. Според него това е заслуга на предприемачите, фирмите, както и на министерствата на икономиката на двете страни.

Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. "Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в хранително-вкусовата промишленост", посочи Борисов.

По време на разговора беше обсъдена и възможността са се спомогне за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията.

Борисов и Додон подчертаха и важността на сътрудничеството между България и Молдова в сферата на туризма. Те отбелязаха молдовския интерес към България.

През 2015 г. той нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10%, спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи.

Днес Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.

Борисов в Азербайджан да говори за газ

Борисов в Азербайджан да говори за газ

Азербайджан да се включи в газовия хъб "Балкан" и газифицирането на България