Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е безалтернативно място заради свободата на словото, демокрацията, и върховенството на закона. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан.

"Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила", каза Борисов пред международния форум, който бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика, съобщиха от Министерския съвет.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане, уточняват от МС. Към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички, категоричен е Борисов.

Обобщавайки събитията в международен план Борисов изтъкна необходимостта от диалог и в сферата на въоръжението и международната сигурност. "Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години", каза още в изказването си в Баку министър-председателят.

Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. "Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт", добави премиерът Борисов.

Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. "Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани - добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности", уточни премиерът Борисов.

Борисов изтъкна също и прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб "Балкан".

"Казва се Балкан - всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре", завърши премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, което беше от януари до юни 2018 г. Той изтъкна голямата перспектива, дадена на Западните Балкани, както и инфраструктурните проекти, по които се работи. Борисов акцентира и важността на състоялия се форум "16 плюс 1" в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Борисов подчерта ключовата роля на България за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. "Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония", припомни премиерът Борисов.

По-късно българският премиер Борисов ще изнесе реч пред участниците във форума с акцент върху опита и усилията на България за мира, стабилността и развитието на Балканите.

В рамките на работното си посещение в Баку на премиера Борисов е предвидена среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб "Балкан". Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, организиран от неправителствената организация - Международен център "Низами Генджави". Фокусът на дискусиите е поставен върху ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.