Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата обсъдиха значимостта на Срещата на върха по Берлинския процес, чиито съдомакини утре ще бъдат българският министър-председател и премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Поради пандемията форумът ще се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Председателят на ЕК потвърди, че ще участва в срещата, която е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на България и на Северна Македония на Берлинския процес.

От своя страна Борисов изтъкна, че България е приела отговорността през тази година да бъде съвместен домакин на процеса като продължение на усилията на страната ни при подготовката и провеждането на нашето председателство на Съвета на ЕС, поставило по негови думи високо в европейския дневен ред интеграционните процеси на страните от Западните Балкани. Премиерът отбеляза, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет в региона.

В този контекст в рамките на Срещата на върха утре ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС.