Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

Премиерът изтъкна, че е отчетена огромната работа, свършена от двете държави. "Нашата подкрепа винаги са я имали", категоричен беше Борисов.

"Да, има страх от разширяване - такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи", заяви още премиерът и добави, че всяка от държавите има своята логика, никой не е казал "не", всеки казва "добре, но нека да се подготвят максимално добре.

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Министър-председателят Борисов отбеляза, че е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев и го посъветвал да не си подава оставката.

"Свършил е много работа и има още какво да се направи", подчерта Борисов. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

Лайен: На този етап няма решение за преговори със Северна Македония

Лайен: На този етап няма решение за преговори със Северна Македония

Дълбоко съжалява, защото вярва, че тези страни положиха големи усилия

На въпрос относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист.

"Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили", изтъкна министър-председателят.