Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия. В процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици.
Това поиска премиерът Бойко Борисов при посещението си във военноремонтния завод "ТЕРЕМ - Хан Крум" в Търговище, съобщиха от МС.

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

На полигон "Корен" се проведе учение с бойни стрелби "Ответен удар -2017"

Според него, това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България. Ще спомогне за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт.

Според вицепремиера Томислав Дончев в последните години било по-различно. "Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", коментира Дончев. Той посочи, че желанието на правителството е да бъде ангажиран целият индустриален и научен потенциал на страната. "Ако този потенциал бъде развит, той ще може да намери и други клиенти", посочи Дончев.

Неговият колега - вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обясни, че се очаква на заседанието на министерския съвет на 9 май отново да бъдат разгледани двата проекта за модернизация на Сухопътни войски и на ВВС. В процес е междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов тип боен самолет.

Армията започва отново процедурите за избор на изтребител

Армията започва отново процедурите за избор на изтребител

Търсят и техника за Сухопътни войски

Проектът за бойните машини е разработен за 12 години. Той е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС. Документът предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета. Предвижда се осигуряване на средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.