Проектът за модернизация на Сухопътните войски скоро ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет. Това заяви в отговор на журналистически въпрос зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов на Учебен полигон "Корен". Там се проведе заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар - 2017".

План-сметката за изтребителите готова до края на месеца

План-сметката за изтребителите готова до края на месеца

Продължаваме преговорите и с трите претендента, увери ген. Попов

"Армията се нуждае от модернизация, тъй като въоръжението е от преди 30 години, а в света навлизат нови системи. Превъоръжаването трябва да се извършва едновременно и в трите вида въоръжени сили", категоричен беше той.

Заместник-началникът на отбраната разясни, че се работи за едновременното реализиране на трите модернизационни проекта. Целта е с отпуснатите финансови средства за ВВС и ВМС да може да се превъоръжат и Сухопътни войски, като плащанията се разсрочат във времето, разясни той.

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Модернизацията на армията да става с грижа за хората, призова Румен Радев

Президентът защити своя съветник Пламен Узунов

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар -2017". То се проведе на Учебен полигон "Корен" и в него участваха военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада - Стара Загора.

Командирът на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов представи целите и задачите на учението, в което участваха около 600 военнослужещи със 150 единици бронетанкова и автомобилна техника от състава на механизираната бригада.

По време на "Ответен удар - 2017" бяха отработени действия на усилен механизиран батальон като преден отряд на сухопътен компонент. Авиационната поддръжка беше от самолети Су-25 от авиобаза "Безмер".

В учението се включиха и екипажите на вертолети Ми-24 и "Кугър" от 24- та авиобаза в Крумово, танкистите от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, военнослужещи от разузнавателния батальон и курсанти от Националния военен университет "Васил Левски".

Закъснели сме с проекта за модернизация на сухопътни войски, смята Каракачанов

Закъснели сме с проекта за модернизация на сухопътни войски, смята Каракачанов

Да сме максимално готови и като въоръжени сили, и като служби за сигурност, иска военният министър

Генерал-лейтенант Атанасов оцени високо боеготовността и боеспособността на участващите военни формирования. По думите му, в учението е постигнато много добро взаимодействие между различните родове войски.

Заключителният етап на учението наблюдаваха също командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветникът на президента по военната сигурност генерал-майор Данчо Дяков, директорът на Служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов.

Съвместни военни учения между България и Украйна

Съвместни военни учения между България и Украйна

В рамките на срещата е обменен опит по окомплектоването на въоръжените сили с личен състав

Присъстваха и командири на военни формирования от Българската армия, представители на държавната и местната власт. На Учебен полигон "Корен" присъства и командирът на Сухопътните войски на Украйна генерал-лейтенант Сергей Попко, който е на работно посещение в нашата страна.