До 20 юни в Министерството на отбраната трябва да направят анализ, а до 30 юни да изготват и план с посочени суми, така че да може да се вземе решение какъв нов военен самолет ще се купува.

Това стана ясно на обсъжданията на проблема във военната парламентарна комисия днес.

От "Грипен" очакват начало на преговори с правителството ни

От "Грипен" очакват начало на преговори с правителството ни

Пилотите за този самолет ще бъдат обучени година след начало на тренировките

От думите на председателя на комисията генерал Константин Попов стана ясно, че той е провел среща с шведския посланик у нас и с военното аташе, на която тази тема е коментирана. Шведската страна е имала среща и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Вчера шведската компания "Грипен", сочена за фаворит, даде пресконференция и настоя за старт на преговорите с кабинета за новия самолет. Освен "Грипен" за проекта за нов изтребител кандидати са "Юрофайтър" и "Ф-16".

Изтребителят да бъде избран на базата на ситуацията в света, призова Плевнелиев

Изтребителят да бъде избран на базата на ситуацията в света, призова Плевнелиев

Против е да бъде само на базата на технически критерии

Ще продължим преговорите и с трите претендента, заяви генерал Попов пред депутатите от военната парламентарна комисия.

По думите на ген. Попов може да се наложи прегласуване на някои от инвестиционните проекти за армията. Има финансова схема за разплащане и ако тя е различна от тази, която вече е гласувана в парламента, ще трябва да се прегласува, поясни Попов.

Проектите за самолета и корабите за ВМС ще се платят разсрочено.

Заложеният срок обаче се оказва твърде къс за финансовите възможности на Министерство на отбраната. Очакват се становища от военното ведомство как ще се осъществят проектите и в какъв финансов план.

Ние сме тези, които ще даваме парите на българския данъкоплатец и се грижим за българския данъкоплатец, грижим се за България, увери Константин Попов. Ще защитаваме основно нашите интереси, подчерта председателят на военната комисия.

Парите в бюджета - и на държавата, и на МО, не са безкрайна величина, призна генерал Попов. Именно това било голямото предизвикателство пред министерството - да подходи по-реалистично към проектите. Всички искаме повече, но трябва да се съобразяваме и с реалностите, смята Константин Попов.

Той смята, че ако се налага преоценка на проектите за армията и нужните финанси, съвсем реалистично било до края на лятната сесия парламентът да се произнесе.