Дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че: "Самолетът не е най-важното в една армия", вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма промяна в приоритетите на за модернизация на армията по отношение на закупуването на нови изтребители.

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"
Обновена

Борисов още не знае как и защо избрали самолета "Грипен"

Радев искал само повишаване на възнагражденията

Пред Българското национално радио вицепремиерът Томислав Дончев заяви: "Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позицията. Това, което е коментирано неведнъж, и това, което той мисли, че коментира, е, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти, свързани с флота и сухопътните сили".

Военните избраха нов западен изтребител

Военните избраха нов западен изтребител

Португалия с американски пакет, Швеция и Италия

Според вицепремиера, който отговаря за европейските фондове, от ръководството на армията и от военния министър се очаква на първо място да представи план как се процедира оттам нататък. Дончев очаква от военното ръководство да каже след решението от служебния кабинет, когато обявиха, че е избран типа изтребител за армията ни. Вицепремиерът по еврофондовете очаква да има яснота и за: "безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили". Всички тези проекти трябва да вървят, каза Дончев.

Той припомни, че избора, преговорите, самата процедура ще отнеме месеци. Освен това, когато говорим за един подобен проект, тук огромно значение има не само качеството на машината, а и куп други детайли - как ще се поддържа тази машина, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество - когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната, поясни вицепремиерът.

Относно изказването на руския президент Владимир Путин за славянската азбука Томислав Дончев коментира шеговито, че се радва, че лидери на държави по света са изключително съпричастни към този светъл български празник.

"Това е шеговитият ракурс. Иначе ако се опитам да направя един по-дълбок анализ, изказването, да приемем, че от географска гледна точка може да мине за коректно, но от историческа, историческа не знам дали проблемът е в самото изказване или в перцепцията", каза Дончев.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

Поясняваме, значението на думата "перцепция" е: "Сетивно възприятие, отражение на нещата в съзнанието чрез сетивните органи", според bg.wiktionary.org

Дончев каза, че не му се иска да смята, че то има елемент на политическа провокация. Междувпрочем показва още много неща - колко сложни са отношенията на Балканите. Той отбеляза, че в учебниците ни по история продължават да пишат различни неща за едно и също събитие, както и чувствителността на българското общество от всякакви сигнали от Русия.

Дончев бе ясен, че не само на 24 май трябва да тачим българската култура. Отношенията между България и Русия са многоаспектни, както се казва като клише, а по същество емоционални. "Щом обществото в крайна сметка има такива сложни емоционални агрегати, свързани с Русия, няма как политическите отношения да не са емоционални", обясни той.

Изказването на Путин било целенасочена провокация, но не срещу нас

Изказването на Путин било целенасочена провокация, но не срещу нас

Според председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова

По отношение на назначавнето на Валери Симеонов за председател на Съвета по етническите въпроси, Дончев каза, че то следва от ресора му, а самата структура се нуждае от реформи.

Според вицепремиера в Съвета по етнически въпроси трябва да се променят много неща. Най-вече селекцията на организациите, които присъстват в съвета. В крайна сметка един съвет, освен да генерира някакъв тип експертиза, трябва да има и претенция за представителност. т. е. да има такива на брой като вид организации, така че те да служат като жива връзка, като канал с всички общности.

Вицепремиерът коментира и европейските препоръки към страната ни, както и костатацията, че у нас се задълбочава неравенството.

Валери Симеонов оглавява Съвета по етнически и интеграционни въпроси

Валери Симеонов оглавява Съвета по етнически и интеграционни въпроси

Симеонов и социалният министър Бисер Петков влизат в Тристранката

Създаването на цели групи, които зависят изцяло от социалната система е огромен проблем и решаването на съдбата на тези групи, не се решава само с повишаване на социалните помощи, не говоря само за тази част от проблема, която има етнически профил.

На първо място означава образователна интеграция, защото ако бъдат изпуснати ранните години от развитието на едно дете, шансовете след това падат драстично, каза Дончев. За съжаление имаме две поколения поне, които държавата и обществото е допуснало да се практически или функционално неграмотни.
След това имаме представители на същото поколение, които са абсолютно неактивни на пазара на труда. Тук голямата борба на първо място започва с това всяко дете да бъде в клас. Ако за семейството не е важно за детето да ходи на училище, но за обществото е важно, детето ще ходи, обобщи вицепремиерът Томислав Дончев.