Вицепремиерът Валери Симеонов ще ръководи Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ), съобщиха от Министерския съвет.

Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика. Според Правилника за устройството и дейността на НССЕИВ на тази позиция може да бъде само вицепремиер.

Съветът е координиращ и консултативен орган. Той подпомага Министерския съвет в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси на основата на сътрудничество между държавните органи и сдруженията на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел.

Тези сдружения трябва да са регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за да работят в областта на междуетническите отношения и защитата правата на човека.

С друго решение вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бяха определени за представителите на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Припомняме, Тристранката има изключителна роля при определяне на минималната работна заплата, социалните плащания, диалога между работодатели и синдикати. На едно от предстоящите й заседания трябва да бъдат разгледани текстовете за увеличение на минималната и на социалната пенсия.

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минималната работна заплата пък ще стане 650 лв. в рамките на мандата

От 1 юли почти всеки трети пенсионер у нас ще получава минималната пенсия за стаж и възраст, която кабинетът планира да увеличи на 180 лв. Толкова ще получават около 668 000 възрастни българи, или 31.5% от всички пенсионери.

От 1 октомври този вид пенсия ще нарасне с още 20 лв. и така минималната пенсия от 200 лв. ще вземат вече 38% от възрастните хора.

Правителството публикува за обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си от управленската програма.