На правитеслтвено заседание премиерът Борисов представи предложение на Валери Симеонов, да заведа парламентарните групи на оградата с Турция. "Ще дадем каквото е необходимо, да видят какво истинско съоръжение е", цитира Борисов думите на Симеонов. Борисов иска да "спрем да се тричаме вътрешно в България."

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Симеонов иска да се гордеем с Великата българска стена (ограда)

Депутатът осигурява хеликоптер за депутати и журналисти, които да видят оградата

Премиерът допълни, че "само във вчерашния ден всички отговорни институции и важни хора в Европа са ни дали отлична оценка. Защо трябва да си го причиняваме? Че някъде се навела оградата..."

Според Борисов, Симеонов ще обясни "още веднъж там на място - искахме бързо да я опънем." Премиерът допълва, че "те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатрас има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре."

Симеонов изпревари Йончева със сигнал в прокуратурата

Симеонов изпревари Йончева със сигнал в прокуратурата

Разпространявала информация с потенциал да нанесе вреди на държавата и да застраши националната сигурност

Борисов представи вчерашния ден споделяйки, че "президентът на Франция казва: "България най-добре пази границите". Президентът на Германия, канцлерът на Германия казват: "България най-добре пази границите". Европейският комисар казва: "България най-добре пази границите".

Бойко Борисов ще представи през август ограта на френския президент Макрон, който е впечатлен от нея. "След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя". А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение", коментира премиера.

Според Борисов оценката за действията на правителството от страна на европейските държави е висока, "в наше лице виждат хора амбицирани да работят за държавата си."

Борисов допълва, че е важно да си свършат домашното, "да си довършим реформите - преди малко чухте - в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина."

Петър Курумбашев пише до ЕНП за снимките с нацистки поздрав у нас

Петър Курумбашев пише до ЕНП за снимките с нацистки поздрав у нас

Евродепутатите питат Манфред Вебер и за реакцията на Валери Симеонов

ГЕРБ също така излезе с опровержение, че председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер категорично и по никакъв начин не е осъждал участието на "Обединени патриоти" в правителството. Те считат, че манипулирането от страна на БСП на думи от писмото на Манфред Вебер до Петър Курумбашев и Джани Питела е грозен и непочтен опит за подвеждане на българското общество и медиите.

Според ГЕРБ, такава манипулация е продължение на опитите на социалистите още от предизборната кампания да въвеждат в заблуждение и да говорят неистини от името вече и на европейски политици. Явно вътрешнополитическата немощ на БСП е достигнала такъв връх, че започват да тиражират фалшиви новини дори от името на председателя на Групата на ЕНП в Европарламента, коментират от ГВРБ.

ГЕРБ допълват, че за разлика от БСП, европейските лидери, в лицето на френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, дори не са повдигали тема за състава на коалицията пред премиера Бойко Борисов. Европа има интерес от стабилна България като гарант за стабилността на Балканите и това беше заявено и от германския канцлер, и от германския президент и от френския президент.