"Двустранните отношения между България и Германия са отлични, със стратегическа важност, а връзките с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции", заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Свободната държава Бавария д-р Маркус Зьодер, която се състоя в Държавната канцелария на Бавария в Мюнхен.

Във фокуса на обсъжданията са икономиката и инвестициите. Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България.

"Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока", обясни Борисов.

Той добави, че за страната ни е от изключителна важност разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическа промишленост, селското стопанство и др.

"Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите", добави Борисов.

Ток коментира, че България работи активно за още по-добри условия за привличане на инвеститори, включително чрез реформиране на професионалното образование и подготвянето на квалифицирани кадри, чрез намаляването на административната тежест и развитието на индустриалните зони.

Двамата премиери са категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива и ще продължи полагането на всички необходими усилия за доразвиване на неизползвания потенциал. 

"Хората искат сигурност, високи доходи, искат да виждат развитие, ние това правим в момента. Лозунги не трябват, а фабрики, инвестиции, индустриализация", коментира Борисов пред журналисти в Мюнхен.

Относно контактите между българския и баварския бизнес, той обясни, че "те ни харесват, знаят, че сме стабилна и дисциплинирана държава, ние сме семейство във всяка една сфера".

Помолен да коментира днешното изказване на британския премиер Тереза Мей, Борисов изрази надежда да не се сбъднат страшните прогнози, при които вместо Брекзит да протече подредено, да дойде някой друг и да поиска нови разговори.

Тереза Мей подаде оставка, оттегля се на 7 юни
Обновена

Тереза Мей подаде оставка, оттегля се на 7 юни

Подава оставка като лидер на Консервативната партия