Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има. Това написа в профила си във фейсбук бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомня, че днес се отбелязва Денят на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода", отбелязва Борисов.

Той изтъква, че като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България отношението му към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно. Той е за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време.

Десетки сведоха глави пред жертвите на комунистическия режим

Десетки сведоха глави пред жертвите на комунистическия режим

Настояха за пълна и безусловна декомунизация и лустрация

Бойко Борисов изтъква, че по време на управлението на ГЕРБ са демонстрирали, че имат политическа воля да работят за справедливост и прозрачност. Винаги се стремили да водят активен диалог с гражданското общество и да отговорят на очакванията му.

По думите на Борисов още в първия му мандат са били предприети стъпки, целящи разширяване на закона за досиетата и ограничаване възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

РБ иска част от концентрационния лагер в Белене да стане място за почит

РБ иска част от концентрационния лагер в Белене да стане място за почит

Почетоха жертвите на комунизма пред мемориала пред НДК

Бойко Борисов припомня, че 1 февруари официално е обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България с решение, прието през 2011 година.

Борисов коментира, че парламентарната му група в настоящото Народно събрание е имала водеща роля за приемането на законовите изменения, премахващи давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим.

С думите "Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим", Борисов завършва поста си във фейсбук.