Премиерът Борисов се обяви Черно море да стане демилитаризирана зона.
Това той коментира на брифинг в Стара Загора, като почти по същото време във Варшава срещата на върха на НАТО реши, че Черноморският регион трябва да бъде подсилен военно.

До октомври чакаме от НАТО идеи за военно подсилване на Черно море

До октомври чакаме от НАТО идеи за военно подсилване на Черно море

Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки

Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма, винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир", мотивира искането си премиерът.

Какво ще донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на държавите ни, попита още той.

Според него присъствието на военна техника няма да донесе нищо добро на народите по Черноморието. „Зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм и дава възможности за голям стокообмен”, припомни Борисов.

Борисов дори даде заявка, че ще коментира с колегите си тази своя идея.

В коментар за разминаването си с президента Плевнелиев Борисов припомни, че в България има разделение на властите и всяка една от тях може да има своя позиция. В същото време мнението на премиера е, че имат обща позиция с президента.

Лесно е когато не зависи от тебе, подчерта Борисов, като макар да не уточни кого визира, от контекста става ясно, че това е задочна реплика към президентската институция.

Борисов коментира също така, че когато се струпват много военни сили това води до реципрочен отговор.

Премиерът задочно отговори на иронията на Соломон Паси, който преди време му репликира, че с яхти не можем да се противопоставим на подводниците и крилатите ракети на Русия.

По думите на Борисов винаги, когато се е срещал с хората са го питали за пътища, пенсии, заплати, но никой не му е задавал въпроса кога ще купи изтребители, катери или крилати ракети.

С повече такт и разбиране да градим мостове, другото е много страшно, по думите на Борисов. Хората били забравили за войните, а лошите неща стават много бързо, посочи той, давайки пример с Крим и Косово. Затова той призова политиците да проявят малко човеколюбство.

По повод санкциите срещу Русия Борисов е реалист, тъй като „щом Обама, Юнкер и Туск го искат, значи ще ги продължат”. Той обаче посочи, че ние губим страшно много, давайки пример със селското стопанство, където щетите от руските контрасанкции са минали 300 млн. лева. Щяло да стане и по-лошо заради сдобряването на Турция и Русия.