Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки, заяви президентът Плевнелиев, обобщавайки във Варшава договореното по време на двудневната среща на върха на НАТО.

Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, са били акцент по време на срещата.

Плевнелиев информира, че до октомври тази година НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона.

В същото време той категорично подчертава, че в никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. „Такива няма, няма и да има”, изтъква държавният ни глава.

Предложението на Алианса все пак трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията”, обяснява Плевнелиев и изтъква, че всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.

Президентът припомня, че България вече е заявила готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада в Румъния на ротационен принцип за провеждане на учения и за подобряване на координацията между партньорите от Алианса.

"Това не е двустранна инициатива и не означава постоянно дислоциране на български военнослужещи в Румъния", уточнява Росен Плевнелиев.

По думите на президента, многонационалната бригада в Румъния ще бъде сформирана на същия принцип, приложен при сформирането на четири многонационални батальона на ротационен принцип в Прибалтийските държави и в Полша.

В рамките на решението на НАТО да остане в Афганистан и през 2017 година, България също ще продължи участието си в мисията "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията.

"Оставаме в Афганистан, за да помогнем на демократично избраните власти и Афганистанските сили за сигурност, за да им помогнем да се научат как да преодолеят предизвикателствата", подчертава Росен Плевнелиев.