Москва обяви, че планира да да повдигне въпросите за подобряване на безопасността във въздушното пространство над Балтийско море и рисковете от противоракетния щит на САЩ в Европа на предстоящата тази седмица среща на Съвета Русия-НАТО.

Искането на Русия е във връзка със зачестилите инциденти и опасни преминавания на самолети над Балтика, което доведе до покачване на напрежението между Москва и алианса.

По-рано този месец руският лидер Владимир Путин подкрепи призив всички военни самолети, прелитащи над Балтика, да държат включени транспондерите си.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, цитирана от „Франс прес”, че Москва планира да повдигне въпроса за „увеличаване на авиационната безопасност в региона на Балтийско море” по време на срещата на представители на Русия и НАТО в Брюксел в сряда.

На срещата в сряда с алианса Москва също ще „подчертае рисковете за стратегическата стабилност, които се появяват като резултат от продължаващото изграждане на елементи от противоракетната система на САЩ и НАТО в Европа”, добави Захарова.

На срещата на върха миналата седмица във Варшава НАТО реши да засили присъствието си в Източна Европа, разполагайки четири батальона в Полша и балтийските държави.

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

Канада ще разположи войници в Латвия, Германия в Литва

Москва разкритикува решението, обвинявайки НАТО, че действа, за да сдържа „несъществуваща заплаха”.

Путин каза миналата седмица, че страната му няма участва в нова въоръжена надпревара и обвини военния съюз, че се опитва да наруши военния баланс в Европа. В същото време военният министър Сергей Шойгу обеща реципрочни мерки с изпращането на 2000 единици нова бойна техника на западната граница.