Съставът на четири многонационални батальона, които НАТО ще разположи на източния си флаг започна да придобива облик, съобщава АП.

Лидерите на страните членки на алианса взеха това решение на двудневната среща на върха във Варшава, която приключи днес. Според решенията НАТО от следващата година ще разположи тези батальони в Естония, Латвия, Литва и Полша на ротационен принцип.

Всеки батальон ще включва по 1000 войници от различни страни членки, но ще бъдат командвани от така наречената "framework nation”.

САЩ ще водят един батальон в Полша, в който ще има по една рота (150-200 войници) от Великобритания и една от Румъния. Вчера американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще разположат 1000 войници.

В Литва Германия ще води батальон, в който ще участват войници от Франция, Португалия, Норвегия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Великобритания пък ще води батальон в Естония с 500 войници, но към него ще се присъединят по една рота от Франция и Дания.

Канада ще ръководи батальон в Латвия, но все още няма подробности колко войници ще изпрати и други държави дали ще се присъединят.

От НАТО обявиха, че Италия и Хърватия също са обещали да изпратят по една рота, но не е ясно къде ще бъдат разположени.

Полша ще изпрати свои войници в един от батальоните в балтийските страни.

На пресконференция след края на срещата американският президент Барак Обама обяви, че сега е основен момент за НАТО, изправен пред редица заплахи по света – от тероризъм и провокативното поведение на Русия, до излизането на Великобритания от ЕС.

Той подчерта, че САЩ ще продължат безпрекословно да изпълняват ангажимента си за защита на Европа, допълвайки, че „в добри и лоши времена Европа може да разчита на САЩ”.

По думите му САЩ ще изпратят войници в Полша. Той също призова страните членки да увеличат разходите за отбрана.