Русия внимателно изучава решенията на състоялата се на 8-9 юли в полската столица среща на върха на НАТО и очаква подробни разяснения в хода на заседанието на Съвета Русия-НАТО, съобщи Интерфакс, позовавайки се на официалния представител на Външно министерство на Русия, Мария Захарова.

"В контекста на декларираните "миролюбиви намерения" на блока, представлява интерес и позицията на Брюксел по отношение на инициативите на нашите финландски партньори т.нар. "План Ниинистьо" за повишена авиационна безопасност на Балтика", се казва в коментара на Захарова, публикуван в неделя на сайта на руското външно министерство.

Според думите й "опита да се "демонизира" Русия с цел оправдание на предприетите стъпки в сферата на военно строителство, отвличат вниманието от деструктивната роля на Алианса и неговите отделни съюзници в провокирането на кризи и поддържане на огнищата на напрежение в различни региони на света може да доведе до преувеличена форма".

"Това все още е умишлено игнориране на дългосрочните негативни последствия и риск за цялата система за евроатлантическа безопасност, възникнала в резултат на целенасочените действия на Вашингтон и Брюксел по промяна на съществуващия баланс на силите, в това число и форсираната реализация на противоракетните планове на САЩ/НАТО в Европа"

Захарова отбеляза, че "дори първичния анализ на срещата показва, че НАТО продължава да съществува в някаква военно-политическа реалност "като през огледало".

Говорителят на Външното министерство на Русия Мария Захарова обяви, че срещата на Върха на НАТО във Варшава е показала, че Алиансът е фокусирал усилията си в сдържане на несъществуваща "заплаха от Изток", цитира я и Ройтерс.

На срещата на Съвета НАТО-Русия Москва ще потърси обяснение, както и обяснение от НАТО на финландски план за подобряване на въздушната отбрана над Балтийско море.