Системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО в Европа няма отношение към Русия, тя има за цел да предотвратява заплахи, идващи извън евроатлантическото пространство.

Това заяви френският президент Франсоа Оланд на брифинг на срещата на върха на алианса във Варшава, Полша, цитиран от ТАСС.

Тези възможности за ПРО са насочени към ракетни заплахи от страни извън евроатлантическото пространство, Така че тази система за противоракетна отбрана не е насочена към Русия”, увери той пред журналисти.

Лидерите на НАТО официално обявиха, че системата ще бъде под командването и контрола на военния съюз, а също така, че въвеждат системата в начално ниво на оперативна готовност.

По отношение на плана за разполагане на батальони в Източна Европа Оланд каза, че Франция ще допринесе със свои контингенти към състава на многонационалните батальони на НАТО в Естония и Литва. Той уточни, че през 2017 година ще бъдат изпратени военнослужещи в Естония, които ще се присъединят към сформирания от Великобритания батальон, а през 2018 година ще бъдат разположени военнослужещи в Литва.

НАТО прие решение за разполагане на четири батальона в Естония, Литва, Латвия и Полша.

Оланд каза още, че НАТО не иска нови противници и алиансът има намерение да го каже това пред Русия на срещата на Съвета НАТО-Русия на 13 юли в Брюксел.

Френският лидер коментира и предстоящите президентски избори в САЩ, заявявайки, че резултатът от тях не трябва да подкопава американските връзки с ЕС.

Трансатлантическите връзки са много важни...американските избори не трябва да влошават тези отношения”, призова Оланд.

Нуждаем се от тези връзки за мира и сигурността ни”, добави той.