НАТО продължава мисията си в Афганистан и през 2017 година, решиха на срещата на върха във Варшава. За това заяви генсекът на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след заседанието за Афганистан, съобщи ТАСС.

В сегашния момент контингентът на НАТО с численост около 12 хил. Души се намира в Афганистан в рамките на небойната мисия "Решителна поддръжка".

"Ние решихме да продължим мисията "Решителна поддръжка" (Resolute Support) и след 2016 година", заяви той. Столтенберг благодари на лидерите на ФРГ, САЩ, Турция и Франция за техния принос.

Към настоящия момент контингент на НАТО с численост около 12 хил. души се намира в Афганистан в рамките на мисията "Решителна поддръжка", в рамките на която западните сили изпълняват функциите на съветници и не са длъжни да участват пряко в бойните операции.

Съюзниците от НАТО са обещали на САЩ да предоставят около 1 млрд. долара годишно за 3-годишен период. Това е финансова помощ за Афганистанската армия, заяви генсекът на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Готови сме да останем и през 2017 година за обучение на афганистанската армия", което ще продължи с 12 хил. натовски войници.