Лидерите на държавите членки на НАТО обявиха, че все още искат конструктивни отношения с Русия, „когато руските действия направят това възможно”, съобщава АП.

В миналото правителствата на държавите от алианса говореха за партньорство с Русия, но сега този език липсва в официалната декларация от двудневната среща на върха във Варшава, Полша.

Във Варшавската декларация за трансатлантическо сътрудничество се казва, че „НАТО не представлява заплаха за нито една страна” и че държавите членки ще „продължат да се стремят към конструктивни отношения с Русия”, „когато руските действия направят това възможно”.

Шефът на военния съюз Йенс Столтенберг изтъкна пред журналисти, че НАТО не е навлязъл в нова Студена война, но подчерта, че Русия вече не се държи като партньор.

Москва обвинява НАТО в провокативно поведение с приетия вчера план да се разположат натовски войски в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Столтенберг повтори още веднъж, че НАТО ще обясни решенията си пред представители на руското правителство следващата сряда на срещата на Съвета НАТО-Русия в Брюксел.

Той отново призова Москва да прекрати политическата, военната и финансовата подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна.