Не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и в Полша. Става въпрос за решението, което Алиансът взе за разполагане на четири батальона в Полша и Балтийските републики. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти във Варшава, където се провежда срещата на върха на НАТО.

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

Канада ще разположи войници в Латвия, Германия в Литва

"Не се предвижда, ако ме питате за предното разполагане. Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма, тоест там водеща роля имат така наречените рамкови държави, които поемат своята отговорност. Що се касае до Черноморския регион не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там", обясни Ненчев.

Той допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но и уточни, че темата тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри.

По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в акваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип.

До октомври чакаме от НАТО идеи за военно подсилване на Черно море

До октомври чакаме от НАТО идеи за военно подсилване на Черно море

Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки

Относно предприетите до момента и предстоящите действия за укрепване на източния фланг на Алианса, Ненчев заяви, че България ще се придържа стриктно към общата програма, която страните-членки приемат.

"Тези планове се уточняват в края на всяка година, т. е. през октомври-ноември се взимат решения за програмата и плановете на НАТО за следващата година", уточни той.

Ненчев припомни, че според Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) във всеки един момент в страната ни могат да присъстват до 2 500 американски войници. Със заповед на министъра на отбраната броят им може да достигне 5000, без да е необходима санкция на Министерския съвет или на Народното събрание.

"Не е имало критики по отношение на нашата позиция относно заплахите от изток, която е изключително балансирана, с оглед на възможностите, с които разполагаме. Нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, още повече, че ние дойдохме с особено самочувствие на тази среща - изпълнихме решенията от Уелс, заяви българският военен министър.

"Бяхме вече взели решение за повишаване на бюджета, имахме приети и утвърдени програма и план за развитие на отбранителните способности, както и проекти за модернизация на Българската армия, така че ние бяхме една от държавите-членки, които отчетоха изключително голям напредък, включително и по Плана за готовност за действие", допълни министър Ненчев. Той посочи също, че изграждането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на България е било високо оценено.

Вторият ден от Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава, Република Полша, продължава с обсъждане на актуалните теми за операциите на Алианса в Афганистан и усилията, които се полагат за подпомагане на Украйна.

В рамките на форума министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в заседание във формат министри на отбраната от НАТО със страните-партньори от Инициативата за повишаване на оперативната съвместимост.

Едно от решенията на сегашната среща на върха на НАТО във Варшава е през октомври да бъде обсъдено как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море.