Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът взе решение да увеличи ротационното си присъствие в Полша, Латвия, Литва и Естония с четири батальона.

Решихме да засилим военното си присъствие в източната част на алианса с четири батальона на ротационен принцип тук в Полша, както и в Естония, Латвия и Литва”, разкри той.

САЩ разполагат 1000 войници в Полша да сдържат Русия

САЩ разполагат 1000 войници в Полша да сдържат Русия

Това заяви американският президент Барак Обама

По думите му батальоните ще бъдат „силни и многонационални”, и ще демонстрират силата на трансатлантическите връзки.

Канада ще разположи войници в Латвия, Германия в Литва, Великобритания в Естония, а САЩ – Полша, каза той на пресконференция в края на първия ден на двудневната среща на върха на алианса във Варшава, Полша.

Той уточни, че няма конкретен период за разгръщането на НАТО в Източна Европа, въпреки че разполагането ще започне от следващата година.  

Ние утроихме размера на силите за бързо реагиране на НАТО (NATO Response Force - NRF) до 40 хиляди войници, като в сърцевината ще бъде „Острие на копието“ (Spearhead Force). Те ще могат да бъдат дислоцирани в рамките на дни. Създадохме 8 нови щаба да улеснят тренировките и подсилването на източната част от нашия алианс, изтъкна още той.  

Според него много други държави са обещали да допринесат по различен начин.

Това е важна стъпка. Но е само част от по-мащабни усилия, включително планове за присъствие в югоизточната част, изграждане на многонационална бригада в Румъния, поясни Столтенберг.

НАТО поема прякото управление на ПРО в Европа от САЩ

НАТО поема прякото управление на ПРО в Европа от САЩ

Второто нещо е диалог с Русия

Столтенберг също подчерта, че НАТО ще информира Русия за постигнатите решения по време на Съвета НАТО-Русия следващата седмица.

Той отново повтори, че НАТО желае „конструктивен” диалог с Русия и не иска изолирането й.

Русия не може и не трябва да бъде изолирана. Продължаваме да търсим конструктивен диалог с Русия”, изтъкна шефът на военния съюз.

 „НАТО не представлява заплаха за нито една страна”, добави той, определяйки Съвета НАТО-Русия като „важен инструмент за управление на нашите отношения".

Срещата НАТО-Русия ще се проведе на посланическо ниво в Брюксел на 13 юли.  

По-силно присъствие на НАТО в Черно море иска Плевнелиев във Варшава

По-силно присъствие на НАТО в Черно море иска Плевнелиев във Варшава

Четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип

По думите му противоракетният щит на НАТО в Испания, Турция и Румъния „ще работи под командването и контрола на НАТО”.

ЕС и НАТО засилват стратегическото сътрудничество

ЕС и НАТО засилват стратегическото сътрудничество

Под декларацията се подписаха председателят

Днес лидерите решиха да изпратят повече сили в източната част на алианса, обявиха като важно събитие противоракетната отбрана и решиха да признаят киберпространството като оперативен домейн, се казва в съобщение на НАТО след първата работна сесия на срещата във Варшава.

Това означава по-добра защита на мрежите ни и мисиите ни, и операциите, с повече фокус към киберобучението и планирането”, каза шефът на военния съюз.

Решенията ще помогнат на страните в един по-опасен свят, смята Столтенберг.

Страните препотвърдиха важността да се отделят повече разходи за отбрана. През 2016 година се очаква допълнително увеличение с 3% или 8 милиарда долара.

Все още имаме дълъг път да извървим, но аз вярвам, че преминахме през критичен момент, изтъкна още генералният секретар.

Тази вечер лидерите на НАТО ще обсъдят предизвикателства пред сигурността, като към тях ще се присъединят колегите им от Финландия и Швеция, както и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия.