НАТО поема командването на изграждания от САЩ противоракетен щит в Европа, след като Франция получи уверение, че системата, струваща милиарди долари, няма да бъде под пряк контрол на Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Лидерите ще постигнат съгласие, че противоракетната система е оперативна, каза официален представител на НАТО, имайки предвид, че решението ще бъде взето на срещата на върха на алианса, която започна днес във Варшава, Полша.

Снимка 243424

Източник: ЕПА

Това означава, че базираните в Испания американски кораби, радар в Турция и базата за противоракетна отбрана в Румъния могат да работят заедно под командването на НАТО”, добави представителят.

Друг източник от военния съюз потвърди, че „условията са изпълнени”, за да се постави системата под флага на НАТО.

Европейските страни ще са отговорни за част от финансирането и за допълнително предоставяне на активи за щита в бъдеще.

Франция настояваше щитът да не е под контрола на американски генерали.

„Ключът е политическият контрол заради последствията от всяко прихващане” на ракета. „Лидерите постигнаха добър компромис”, заяви генерал Денис Мерсие, французинът, който ръководи командването на НАТО.

Военните командири ще имат само няколко секунди да решават дали да използват щита при изстрелване на вражеска балистична ракета. Официални представители заявиха, че НАТО ще следва правила, които са съгласувани от посланиците на страните членки в Брюксел.

Мерсие добави, че решението да се проведе нова среща на Съвета НАТО-Русия позволява на алианса по-добре да обясни позицията си пред Кремъл.

Второто нещо е диалог с Русия, да се каже ясно, че това е щит срещу ракетни заплахи, не срещу определена страна и специално не е срещу ядрения потенциал на Русия”, добави той.