Президентът на балтийската страна Литва съобщи, че историческото решение на НАТО да подсили уязвимия източен фланг създава точните условия за подновяване на диалога с Русия, цитирана от „Франс прес”.

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

НАТО окончателно реши да разположи войници в Източна Европа

Канада ще разположи войници в Латвия, Германия в Литва

Далия Грибаускайте, позната като литовската Желязна лейди заради твърдата й позиция към Москва, изтъкна пред осведомителната агенция, че е „смекчила” позицията си след взетото вчера от НАТО решение за най-голямото струпване на военна сила от края на Студената война в отговор на конфликта в Украйна.

Военният съюз реши да разположи четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша в отговор на действията на Русия в Украйна.

Смекчих позицията си, защото получихме каквото поискахме на този етап, добави президентът на балтийската страна.

Преди няколко години само ние говорихме за заплахите. Сега всички държави осъзнават и те оценяват ситуацията много реалистично. Така че аз съм уверена, че не трябва повече да повтаряме какво е способен да направи господин Путин, поясни тя.

Според нея „НАТО е започнал да се превръща в истинска организация за отбрана...тръгна от офисите и плановете на хартия към полето. Но паралелно с това ние оставаме отворени каналите за комуникация с Русия”.

На 13 юли НАТО ще проведе втора среща с Русия за тази година след двугодишно прекратяване на разговорите на ниво Съвет НАТО-Русия заради анексирането на Крим от Москва.

Днес генералният секретар на алианса заяви, че лидерите на срещата на върха „стоят заедно” в политиката си по сдържане и провеждане на диалог с Русия.

Междувременно белгийският външен министър заяви, че страната му ще предостави най-малко 150 войници за батальона в Литва.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски пък заяви, че НАТО е отворен за амбициите на Украйна да се присъедини към блока, но такива преговори са възможни само след разрешаването на конфликта между Киев и Москва.