Лидерите на страните членки на НАТО постигнаха съгласие да окажат по-голяма помощ на страните от Северна Африка и Близкия изток в борбата срещу ислямския екстремизъм.

Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в края на двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, цитиран от АП.

Той разкри, че НАТО ще започне мисия по обучение на иракските сили в близкоизточната страна, ще предостави помощ на Йордания и ще създаде нов център за разузнаване в Тунис, за да помогне на спецчастите на страната при операции.

По думите му лидерите също са постигнали принципно съгласие разузнавателен самолет да предостави пряка поддръжка на водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия и Ирак. Дипломати от военния съюз обявиха, че очакват полетите да започнат от есента.

Столтенберг каза още, че НАТО ще започне нова морска операция в Средиземно море, Operation Sea Guardian, и ще сътрудничи тясно в усилията на ЕС да спре трафика на хора.

Междувременно няколкостотини антинатовски активисти протестираха във Варшава срещу решението на алианса да се разположат войници по източния фланг на НАТО.

Протестът се проведе в центъра на полската столица. Демонстрантите носеха лозунги „Спри НАТО” и скандираха „НАТО да се маха от тук”. Някои от протестиращите носеха дълъг хляб и скандираха „пари за гладните, а не за танкове”.

Шефът на алианса заяви още, че следващата среща на върха на НАТО ще се проведе в Брюксел през 2017 година.