САЩ ще разположат 1000 войници в Полша и отделен щаб на бригада като част от усилията на НАТО да засили присъствието си в източния фланг на алианса.

Това заяви американският президент Барак Обама след среща с полския си колега Анджей Дуда по време на първия ден от двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, Полша, цитиран от АП и „Франс прес”.

Воденият от САЩ батальон е един от четирите, които ще бъдат разположени от алианса на ротационен принцип в Източна Европа. Ходът има за цел да сдържа Русия.

НАТО планира да разположи други три отделни батальона в Естония, Латвия и Литва, които ще бъдат формирани с канадски, германски и британски войници.

Американският лидер благодари на Полша за приноса в кампанията срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), включително за изпращането на самолет Ф-16 и инструктори.

Той нарече Полша „важна част от отбраната на НАТО на източния фланг”.

Дуда от своя страна благодари на Обама за нуждата от засилване на отбраната в Източна Европа и разполагането на войници в региона.

Благодарни сме за добрата воля, за разбирането, че където се намира най-силната армия е безопасно, и че армията е американска, добави той.

Двамата президенти проведоха около 40-минутен разговор преди началото на срещата на върха във Варшава.