"От Fitch казват, че очаквали да реализираме излишъци. Никъде не пише, че задлъжняваме за младите поколения - идиотщини, които чувам напоследък. И банковият сектор остава стабилен. А Moody"s все едно са преписвали от тях".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов във Варна като коментар на високите оценка на големите кредитни агенции Fitch и Moody"s.

"Не можеш да кажеш на глобалните кредитни агенции какво да пишат", отбеляза той и допълни, че когато те излязат със своите становища целият свят ги чете и се ориентира.

"Видими са нещата, които се правят. Може някъде да допускаме грешките, но тези, които са сгрешили биват отстранявани. Дори и най-важните хора, които са символи за партията. Не че не ми е криво, но само това е начинът, посочи премиерът.

Борисов подчерта, че и според Fitch, и според Moody's показателите на страната ни са стабилни. Затова и доходите на българите щели да се повишат с още 10% догодина.

Moody's повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Moody's повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Държавният дълг ще намалява…

"През последните години - това е и в отговор на президента - България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг. Е, това е вече "прогерберската позиция", която не може да им се прости и трябва да се обърнат срещу тях", пошегува се Борисов.

Той коментира и изграждането на магистрала "Хемус". "Не трябва да има метър, на който да не се строи. Парите вече са отделени. Ако съм на мястото на варненци, ще си кажа: "Ще търпя ГЕРБ, докато ми направят "Хемус". Освен това, за Варна трябва още един мащабен проект - да се отвори града към пристанището. За втори мост ще мислим дали е нужен", коментира премиерът.

Той отбеляза още, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който страната ни реализира.

Fitch:   България ще може да приеме еврото през 2023 г.

Fitch: България ще може да приеме еврото през 2023 г.

Агенцията потвърди кредитния рейтинг на България „BBB"...

По отношение на проекта АЕЦ "Белене" Борисов заяви, че в този проект има смисъл само ако бъде конструиран правилно.

"Сега е по-добре, че не сме в Шенгенското пространство. Ако бяхме там, нямаше да успеем да връщаме всички нелегални мигранти, които идват от Гърция. С Турция споразумението за мигрантите работи прекрасно. Шенген просто сега няма. Вече стана повече като клише", изтъкна още Борисов.

По повод запаленото сметище под "Струма", той заяви, че имало контролни органи, които да следят. На него му омръзнало да уволнява и да взема оставки.

"Тя може да се пусне да работи, но има риск и не искам да рискувам", допълни премиерът.