Меглена Кунева няма да запази комисарския си пост, защото е виждала, че политиката на тройната коалиция е пагубна за България, но е мълчала.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР, пред български журналисти по време на визитата си в Брюксел.

Късно снощи стана ясно, че той е представил на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу името на българския еврокомисар. Той ще е от ГЕРБ и името му ще бъде официално оповестено в първите дни на октомври.

Междувременно, пристигайки на дискусията в НДК по икономическия доклад, изготвен от БАН за президента, Борисов заяви, че България ще поиска еврокомисарско място в ресор енергетика.
Премиерът изрази опасение, че страната ни няма да получи енергийния ресор, но е категоричен, че ще настояваме за голям ресор.

Сред подходящите и желани за България ресори, освен регионална политика, той посочи и нови технологии и добросъседство.

Борисов каза още, че не дава лоша оценка за работата на Кунева.

Кунева: Номинирането на нов еврокомисар е естествен процес, но няма нужда това да става през очернянето на стария.
                            Още... 

По думите му тя е била добър комисар и е изпълнила мисията си в Брюксел. Кунева обаче няма да запази поста, защото според Борисов е „премълчавала колко опасна е тройната коалиция".

Нейният основен недостатък, е че когато виждаше, когато в Брюксел е знаела със сигурност, че правителството на тройната коалиция е пагубно за България, тя си мълчеше, посочи премиерът

Борисов потвърди, че ще предложи на Кунева да продължи да работи за България, като уточни, че това ще е най-добре да се случва в полето на дипломацията.
Г-жа Кунева има качества, за които в България има много постове, отбеляза той.

Борисов категорично отрече в европейските среди да е имало натиск или опити за лобиране Кунева да запаси поста си.

Също толкова категорично, само че положително, премиерът отговори на въпроса дали ще очаква новият еврокомисар да не си мълчи, ако установи нередности в кабинета му.