Възмутен, притеснен и все още надяващ се „управляващите да проявят разум", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свика извънредна неделна пресконференция, за да запознае медиите и обществеността с огромните проблеми, заложени в проекта за разпределяне на 500 млн. лв за българските общини.

Припомняме, според ГЕРБ общините с техни кметове са ощетени от този проект за сметка на райони с местна управа от БСП и ДПС.

Заедно с четири от най-големите си "остриета" в сферата на икономиката и регионалното развитие - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Ивелина Василева, бившият премиер отдели повече от 1 час, за да сподели виждането на ГЕРБ за това как, защо, за кои общини и за какви проекти са разпределени парите.

В централата на партията бяха поканени и кметовете на община Благоевград и община Габрово, които лично изляха болката си и попитаха финансовия министър Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски за дискриминационния начин, по който са постъпили спрямо куп общини, градове и села и най-вече спрямо обикновените хора в тях.

В петък финансовият министър Чобанов отговори с писмо на писмото на Борисов по темата. Според Чобанов, фактите са достатъчно красноречиви  - общините за първи път получават такъв тип национално финансиране, като одобряването на проектите не зависи от политическата принадлежност на кметовете.
Регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на Публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години. Това ще се отрази на живота на хората в цялата страна и ще се намалят регионалните различия, коментира министърът.

Големият проблем е не толкова къде, а "как", започна своя анализ Томислав Дончев. Категорично са потъпкани всички обещания и критерии за прозрачност, стимулиране на реален растеж и споделени ползи, категоричен бе той. Едва 3 дни срок да подготвят своите документи са получили общините, а времето за оценка е било около 5 дни, което означава по 100 проекта на ден, изуми се той.

Нуждата няма цвят и без да подценявам необходимостта от пари във всички общини, няма как да не ме стряска следното - 175 проекта в общини с кметове на БСП, 120 при ДПС и 38 при ГЕРБ, посочи той.

Стряскаща за Дончев е и цифрата от сумите на самите проекти - 131 млн. лв за "червени" общини, над 71 млн. лв за общини на ДПС и около 58 млн. лв за ГЕРБ.

29 са финансираните проекти в общини с кметове от ГЕРБ, а 57 са пренебрегнати. При БСП и ДПС без финансиране са останали точно 2 проекта, продължи да се чуди Дончев.

"Да разбие няколко мита" пожела и бившият регионален министър Лиляна Павлова. На първо място тя посочи, че няма как да е вярно твърдението на финансовия министър, че средства ще бъдат дадени за балансирано устойчиво регионално развитие, тъй като според изчисленията 70% от българските граждани няма да видят нито лев от това финансиране.

Нелепи са и обещанията за инвестиции в Северозападна България, тъй като 19 общини от този регион също няма да получат нито лев. По отношение на справянето с безводието от 350 000 души в съответните проблемни региони, заделените пари в проекта на правителството ще стигнат до най-много 10 000 - 20 000 души, посочи тя.

На обещанията за това, че Странджа ще бъде приоритет пък се спря Ивелина Василева с констатацията, че няма нито лев за 4 от 5-те общини в Странджа. Парите за ВиК дейности са планирани да отидат в противоречие с европейското, националното и регионалните законодателства, като на редица места са предвидени проекти за асфалтиране на улици, където на по-късен етап трябва да се копае за ВиК.

Стойностите на проектите пък варират от 1000 до 7000 лева на жител, изумено продължи Василева.
Тя даде примери със с. Долно Вършило с 5 души население, за което ще отидат 400 000 лева. 2,2 млн. лева пък ще отидат за друго село с 316 души население. Виждаме и проекти, оттеглени през 2009 година заради изрично настояване на Европейската комисия.

"Черешката на тортата" постави Менда Стоянова, уточнявайки, че над 100 млн. лв, или 1/3 от парите ще отидат основно в две направления - изграждане на спортни площадки и на градинки и паркове.

Град Цар Калоян, където живеят 3000 души ще си има зала, възлизаща на 1,5 млн. лева.
В с. Разделна, където живеят 516 души ще се строи спортна площадка за 100 000 лева. Над 570 000 лева ще отидат за спортни площадки в община Лозница, където живеят общо 1000 души, продължи Стоянова.

Над 23 млн. лв пък ще отидат за градинки, като например в с. Чавдар с население 1270 души са предвидени 1 млн. лв за "пространствено и архитектурно благоустройство на зелени площи". Половин милион лева ще отидат за "рехабилитация на зелени площи и кътове за отдих" в с. Камбурово с население 1700 души.

"Тези проекти са бързи, лесни за изпълнение и могат да се реализират бързо, като се раздадат на близки фирми", анализира Менда Стоянова. Резултатът от всичко това ще бъде отчет пред избирателите как партията намира пари, а от своя страна фирмите ще се "отблагодарят" по време на кампанията за местните избори през 2015 година.

Емоционално пред журналистите се изказаха и кметовете на Благоевград и Габрово, като в Югозападния град е изготвена и подписана включително от "червените" членове на общинския съвет остра протестна декларация с настояване постановлението да се преразгледа.

"Защо държавата наказа Габрово", попита разпалено кметът на Габрово Таня Христова и покани финансовия министър и премиера да отидат в града и да обяснят в очите на хората защо габровци не получават нито лев от фонда.

След като внимателно изслуша всичко, думата взе и Бойко Борисов, за да призове медиите този път да обърнат внимание на огромния проблем, а не да неглижират удобно темата.
ГЕРБ не са против да се дават пари, но защо се дават пари от националния бюджет, при това назаем, вместо проектите да се вкарат в програмата за европейско финансиране 2014 - 2020 и да ги получим по-късно от Брюксел, попита той.

Отговорът били дали самите управляващи - защото когато минават през Брюксел, парите и проектите подлежат на контрол.
Борисов е сигурен, че стотици дела ще заминат към прокуратурата, ако постановлението за фонда остане в този му вид.

Лидерът на ГЕРБ на няколко пъти подчерта, че най-добронамерено и с последни надежди кани Пламен Орешарски и финансовият министър на среща с всички кметове на ГЕРБ, които обещава да събере.

В "дискриминираните" общини и градове живеят хора, които са гласували за всички партии и не принадлежат на ГЕРБ или БСП по нотариален акт, посочи той и припомни, че с изключително вежливо писмо е поканил Орешарски на подобна среща, но още няма отговор. Вместо това премиерът отишъл в Сочи, за да се види в Виктор Янукович и "да научи повече за методите за справяне с недоволството", пошегува се Борисов.

Не ги атакуваме за това защо са дадени пари на една община, а на друга не, а защото искаме да ни обяснят как са разглеждали по 100 проекта на ден и да отговорят какви са критерии за отхвърляне и точките, по които са приемали проекти. "Както се видя с кметовете на БСП, нека се види и с нашите и да променят този проект - никой няма да им се разсърди", помоли се Борисов.

На финала на пространната си пресконференция той не се стърпя и коментира вчерашното заседание на 48 конгрес на левицата и още веднъж посочи, че "БСП и ДПС вече са една партия".
Всеки глас за БСП е глас за ДПС, отвърна Борисов на коментара на Сергей Станишев от вчера, че всеки глас за АБВ е глас за ГЕРБ.

При нова победа за БСП и ДПС ще се върнем към чл. 1 от Конституцията - една партия, едно правителство, а срещата на Орешарски с Янукович ще се окаже "много важна", добави лидерът на ГЕРБ.

По отношение на АБВ той коментира, че идеята е формацията на Първанов да се обедини отново с БСП след изборите. Разочаровани от БСП и ДПС хора щяха да гласуват за ГЕРБ, но сега ще гласуват за АБВ и така после нищо няма да се изгуби, убеден е бившият премиер.