Крайно време е Европейския съюз да се намеси в Сирия. Тази категорична позиция изрази премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с президента на ЕП Антонио Таяни.

Той на свой ред също е съгласен, че Европа не може да остане пасивна за проблемите в Сирия и Африка.

Конкретен дебат и ползотворен дебат предложи България на председателя на ЕП Антонио Таяни.

Поне такава беше личната оценка на европейския ни гост. Различни сфери от европейската политика обсъди той с премиера Бойко Борисов. Ние сме готови да работим с българското председателство, отчете Таяни. Активна работа за Западните Балкани иска председателят на ЕП.

По тази тема с премиера Борисов също са на едно мнение. Той е доволен от подготовката за европредседателството ни.

На въпроса на News.bg пасивна ли е Европа по отношение на разрешаване на въпросите за Сирия и докога ЕС ще чака някой друг да му решава проблемите, двамата декларираха единомислие.

Европа трябва да играе по-голяма роля, смята Антонио Таяни. Нейната роля не може да бъде маргинална, заяви Таяни и допълни, че Европа трябва да работи за стабилността и мира.

Не може да се откажем от тази си роля, заяви председателят на ЕП и изтъкна, че Европа трябва да има своя външна политика, трябва да говори с един глас.

Според него ЕС трябва да играе по-активна роля, както на проблемите в Сирия, така и в Африка, не трябва само Русия и САЩ да говорят по тези въпроси.

Според премиера Бойко Борисов Европа се тресе вече няколко години от мигрантската криза. Тази тема измества всички останали, по мнението му, и не могат да се наложат други приоритети в ЕС.

За пример Борисов посочи климатичните изменения и как лесно е допуснато САЩ да напуснат парижкото споразумение.

За Сирия министър-председателят е категоричен, че ЕС е крайно време да се намеси. Той коментира, че Тръмп и Путин се срещат да решават сирийската криза, има срещи по темата на ниво Русия-Турция.

А в Европа се караме къде да бъдат релокирани тези, които ще дойдат, недоволен е Бойко Борисов: "Не е правилно."

Борисов поиска и Европа да седне на масата на преговорите за Сирия

Борисов поиска и Европа да седне на масата на преговорите за Сирия

Европейски лидери няма, а бежанците идват на Стария континент, не в Русия или Иран

По отношение на Балканите и Турция, председателят на ЕП отчете ролята на българския премиер. Според Таяни Борисов може да е полезен за постигане на сериозните цели в присъединяването на Западните Балкани, тъй като премиерът ни познава ситуацията на Балканите. Този район може да бъде полезен за целия ЕС, категоричен бе Антонио Таяни.

Затова общността трябвало да се възползва от нашите познания. На свой ред премиерът подчерта, че трябва да се даде перспектива на младите хора от региона. Иначе изтъкна, че Турция е наш партньор в НАТО и с най-голямата армия в Европа.

Иначе министър-председателят Бойко Борисов е доволен от чутите мнения и декларираните политики по време на срещата с Таяни. Българското председателство може да отговори на предизвикателствата, отчете премиерът. Той вярва, че нашето ръководство на ЕС ще е успешно.

Таяни призова депутатите ни да участват в дебата за бъдещето на ЕС

Таяни призова депутатите ни да участват в дебата за бъдещето на ЕС

Председателят на ЕП цитира големият български философ Цветан Тодоров