"Днес Народното събрание посреща своите приятели от ЕП. За нас е чест да приветстваме Антонио Таяни - председател на ЕП." Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на заседанието на НС, в което обръщение пред народните представители направи Антонио Таяни.

Караянчева подчерта, че от края на 19 век до днес сградата на българския парламент е символ на демокрацията в страната. Тя заяви, че в навечерието на нашето Европредседателство, девизът "Съединението прави силата" е по-актуален от всякога. "Народното събрание и ЕП вървят ръка за ръка", категорична бе Караянчева.

През следващия месец това сътрудничество ще стане още по ползотворно, изрази убеденост тя.

"За мен е огромна чест, че мога да изразя пред представителите на българския народ, на които искам да предам най-горещ поздрав от целия ЕП. Ако ние с моите колеги сме тук, то не е само за една традиционна среща, а защото искаме да засвидетелстваме близостта между нашите институции." Това заяви председателят на ЕП Антонио Таяни в обръщение от трибуната на Народното събрание.

Искаме да доближим Европа до нейните гражданите. Това не е много лесна задача, подчерта Таяни.

Борисов настоява и пред Таяни ЕС да се намеси в решаването на ситуацията в Сирия

Борисов настоява и пред Таяни ЕС да се намеси в решаването на ситуацията в Сирия

Таяни е доволен от подготовката за европредседателството ни

В речта си председателят на ЕП очерта заплахите, които пораждат страхове в гражданите на ЕС - икономическата криза, от която излизаме, заплахите от тероризъм, миграционните процеси. "Европейските народи искат да се отговори на тези страхове по конкретен начин. Трябва да ги слушаме и отговаряме", добави той.

Таяни обърна внимание, че в ЕП е започнал дебат за бъдещето на Европа и приносът на националните парламенти ще е ключов. Той призова народните представители да обясняват добавената стойност, която дава Европа в живота на гражданите.

"Според последния доклад по МСП България показва нов напредък. Окуражавам ви да следвате този път", заяви Таяни.

Докладът на ЕК е погром и политическа поръчка, отсече Христо Иванов

Докладът на ЕК е погром и политическа поръчка, отсече Христо Иванов

Европа е доволна България да си стои в кьошето според Иванов

По думите на Таяни България е малка държава, но има огромен потенциал, който трябва да използва за разрастване на пазарите.

Със своите граници България е ключова за успеха на европейската политика за сближаване, категоричен беше председателят на ЕП.

Той подчерта, че миналата седмица ЕП е одобрил позицията си за реформата на Регламента от Дъблин, защото той вече не отговаря на новите реалности. България заслужава оценка за това как охранява границите си.

"ЕП поддържа България за Шенген. Очаквам да има съгласие скоро и в Съвета", заяви Таяни.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Той уточни, че трябва да се действа заедно, за да се предложи бъдеще на младежите, особено в областта на дигиталните технологии, защото един от ангажиментите е за намаляване на европейската безработица.

Таяни припомни, че Западните Балкани са включени по един категоричен начин в дневния ред на Европредседателството. "Не може да изоставим тази европейска зона на други страни извън Европа", категоричен беше той.

Трябва да си сътрудничим не само в областта на инфраструктурата, но и в областта на дигиталните технологии. Таяни пожела скоро да се разшири безплатният роуминг на Балканите, защото това е един добър сигнал, който Европа дава.

"Не искаме тези територии да са кръстопът на трафик на дрога и на престъпност", обяви той.

Таяни пожела Европа да излезе от пасивната си роля по отношения на събитията в Сирия и Африка.

Борисов поиска и Европа да седне на масата на преговорите за Сирия

Борисов поиска и Европа да седне на масата на преговорите за Сирия

Европейски лидери няма, а бежанците идват на Стария континент, не в Русия или Иран

"Считам, че е важно да започне големият дебат за бъдещето на Европа. Първата реформа, което трябва да се направи е завръщане към политиката. Тя трябва да се завърне и да бъде главен герой. Когато тя е слаба, има други, които решават на нейно място.

Таяни подчерта, че ако са се справили добре, гражданите ще им се доверят.

Председателят на ЕП цитира големият български философ Цветан Тодоров и подчерта, че всички трябва да помним тези думи:

"Цивилизованото съвпада с моралното поведение, което никога не е придобито окончателно, нито от страна на един отделен индивид, нито от страна на един отделен народ."

Той призова депутатите да участват активно в дебата за бъдещето на ЕС.