Г-н Борисов сам определи тези избори като вот на доверие към кабинета и получи вот на недоверие от българските граждани. ГЕРБ не са непобедими, ние направихме възможно това. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на речта си пред Пленума на БСП, който се провежда днес в столичен хотел.

Тази оставка бе придружена с опит за внушения за спиране на еврофондове, за спиране на санирането. Заговори се за политическа криза и сега от нас се очакват важни решения, които с парламентарната група да приведем в действие. Ако се спазват процедурите, политическа криза не може да има, категорична е Нинова.

Според нея, ако бъде връчен мандат на трета политическа сила, от БСП ще откажат включване в такова правителство. "Нашата цел е предсрочни парламентарни избори и тяхното спечелване. Няма да участваме с конкретни предложения за партийни кадри в сформирането на служебен кабинет на Радев. Няма да се включваме и в съставяне на кабинет на г-н Плевнелиев", каза Нинова.

Трябват по-спешни мерки за екстрадиция, убеден Румен Радев
Обновена

Трябват по-спешни мерки за екстрадиция, убеден Румен Радев

България не е готова за 100% мажоритарен вот, коментира новоизбраният президент

Според доклада на лидера на БСП за отминалите президентски избори, анализът на данните показва, че възрастта на гласоподавателите е свалена с 25 години.

Разпределението в страната на подкрепилите президентската двойка е равномерно - 24,7% от гласовете в София, 26,9 % в областните градове, 24,9 % в селата.

Докато мобилизацията при ГЕРБ от последните избори е била на 55% от всички гласували за ГЕРБ, то мобилизацията при БСП е над 80%, гласят данните от анализа.

БСП е получила 32 % от гласовете на АБВ, 13,5% от гласовете на "Атака", 9 % от гласовете на РБ, 10% от гласувалите за ГЕРБ. 20,5% от негласувалите изобщо на последните парламентарни избори са подкрепили Радев.

64% от привържениците на Каракачанов са гласували на втори тур за Радев, 54% от гласувалите за Марешки, 91% от гласувалите за Орешарски и 68% от гласовете за Калфин. Нека да отчетем свършеното, призова Нинова и каза, че са имали над 300 срещи в над 225 хиляди населени места. Разговори очи в очи, поемане на ангажименти, послания, които са отправени към техните ежедневни проблеми.

В резултат на кампанията пред българското общество стои един огромен въпрос - резултатът от референдума и действията ни оттук нататък, каза Нинова. БСП прие позиция да се гласува с три "не" на поставените въпроси от референдума . Днес имаме висок резултат от проведеното допитване - ние трябва да се съобразим с волята на тези хора, заяви левият лидер.

Ние ще ви предложим проект за решение, заяви Корнелия Нинова. Ние се срещнахме с експерти, конституционалисти, чисто математически модели и сме готови да предложим

Националният съвет ще трябва да реши дали да подкрепи предложеното от ръководството проекторешение за мажоритарен избор със смесена система и това трябва да бъде решение на Националния съвет.

49-ият конгрес на БСП - в началото на февруари догодина
Обновена

49-ият конгрес на БСП - в началото на февруари догодина

Коалициите с БСП - заедно на местни и на парламентарните избори, иска Нинова

"Както сте информирани, има внесени вече проект за решение на ГЕРБ и на омбудсмана Мая Манолова. Нашето мнение по този два законопроекта не е търсено. Моля да упълномощите парламентарната група да внесе такова проекторешение в парламента.

Всички след референдума се задълбочиха върху промяна в изборната система, ние да помислим за промяна в партията", призова Нинова.

Тя призна, че народът не харесва статуквото - партийния интерес, личното облагодетелстване пред народния интерес. Да се даде път на нови необременени лица. На 4-5 февруари има заседание на Конгреса, каза Нинова .

Тя призова колегите си да намерят нов съвременен вариант на лява коалиция, която да даде алтернатива на предсрочните парламентарни избори.

"Ще ви предложим и нов устав на партията. Никой няма да насилва партията и да предлага устав. Ще го направим заедно, призова Нинова членовете на Националния съвет на БСП да дадат личен пример как се прави политика в името на народа.

Основният опонент, според Нинова, е допуснал много грешки във външната политика и визира отнетото националното достойнство и самочувствие, приемането на постановление 208 (ПМС 208 от 12 август 2016 г., според което кметовете на общините осигуряват жилища, материална и финансова помощ на мигранти - б.р.), многократно застана против волята на народа ни за продължаване на санкциите срещу Русия, изтъкна Нинова.

Тя коментира, че здравната реформа е компрометирана с обвиненията към здравния министър в оставка Петър Москов. Уж направиха и образователна реформа, но тя отне правото и достъпа до образование, обезличи труда на българските учители, каза още тя.

По думите й, срещу БСП се е повела негативна кампания. Дадоха път на страха, а не на надеждата и перспективата. Случиха се и две сериозни промени, преодоля се апатията, недоверието, страха у народа ни. Хората видяха у нашите водачи силни държавници, които могат да им дадат път, сигурност и перспектива.

В политиката нямаше договорки, безпринципни съюзи - за пореден път да отрека всички твърдения за договорени кандидатури на изток, на запад, на оръжейни лобита, каза Нинова.

Тя заяви, че лявото е разпокъсано, явяват се няколко кандидатури. Механичният сбор от партии никога не може да доведе до такъв успех какъвто може да донесе прякото общуване с граждани и гражданската енергия.

Членовете на Националния съвет на БСП лява България посрещнаха лидера на партията Корнелия Нинова и новоизбрания президент Румен Радев с бурни аплодисменти. Заседанието започна с едноминутно мълчание в памет на Фидел Кастро и Красимир Мурджев - техен колега.

За участие в заседанието се регистрираха 128 члена. Според дневния ред Нинова ще докладва резултатите от проведените президентските избори и актуалната политическа обстановка в страната.

Като втора точка е определено свикване на 49-тия конгрес на БСП. Специални гости на заседанието са новоизбраната президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова -президент и вицепрезидент на Република България.

В началото на изказването си Нинова се обърна към делегатите с думите: "Честита победа! Благодаря, че ми повярвахте в номинацията и издигането на номинацията на ген. Радев! Благодаря ви за свършената работа! Бяхте всеотдайни, мобилизирани, организирани. Вие сте борци и победители и заслужавате уважение за това". Тя заяви, че партията й винаги е стояла до народа и са проявили мъдрост да предложат на народа си това, което очаква".