"България е външна граница на ЕС и трябва да настоява за още повече помощ от ЕС. Имаме концепция. По време на цялата кампания ние отстоявахме тази концепция. 

Това коментира пред журналисти новоизбраният президент Румен Радев в отговор на въпрос за предстояща среща с Мартин Шулц, след като поздрави участниците в Националния съвет на БСП.

На въпрос можеше ли да бъде избегнат бунтът в Харманли, Радев заяви, че причините са много комплексни, не е само една. "Тук става въпрос за изпреварваща информация и за работа на службите в този център. Виждате - центровете се пренаселват. Ние отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция, ние вече имаме споразумение в рамките на ЕС и това трябва да се усети" , категоричен бе Румен Радев.

Той се обяви за въвеждането на мажоритарна система, но с пропорционален елемент.

На въпрос готова ли е България за сто процента мажоритарен вот, новоизбраният президент заяви: "България не е готова за 100% мажоритарен вот. Проблемът не е само в нов Изборен кодекс. Аз съм сигурен, че той ще се направи", посочи Радев. Той изтъкна, че категорично поддържа мажоритарния вот.

"С цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот, във вида, в който ни се предлага, ние трябва да имаме и пропорционален елемент вътре", заяви Радев.

По думите му е важно да бъдат използвани добрите практики от други европейски държави, така че да бъде взето най-разумното и балансирано решение. "Това изисква работа и се надявам институциите да я свършат както трябва".

На въпрос, свързан с критиките, че като президент ще бъде зависим от политическата сила, която го е издигнала и идването му на този форум, новоизбраният президент изтъкна: "Много ясно казах - тук съм, за да благодаря на хората, които работиха за тази кампания".

На въпрос с каква позиция ще отиде на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев: "Предстои връчване на мандати - нека не влияем на този процес".

Относно предстоящата дата за изборите, Радев коментира, че определянето й става в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, на които той ще държи.

пред делегатите от Националния съвет на БСП лява България новоизбраният президент Румен Радев заяви, че е спокоен, че БСП, стъпвайки на постигнатия успех, ще има мъдростта и отговорността да продължава да работи за доброто за българския народ. 

"Искам да благодаря на човека, който успя да погледне напред в бъдещето, да вземе изключително смело решение, да прояви мъдрост, много воля и много сила да отстоява нашите кандидатури, да не огъва в невероятно трудните моменти, които имахме и до последния момент да носи 100% лична отговорност. Моите лична благодарност и вашата за г-жа Корнелия Нинова", заяви Радев. По думите му, с лидер като нея, който има визията, който има силата да отстоява своите решения, да гледа напред в бъдещето и да носи отговорност, той е спокоен.

Радев призна, че дните на кампанията са му се сторили като години. "Аз не съжалявам за нито една секунда от срещите си с хората. Това беше изключително важно. Ние стиснахме десетки хиляди ръце, гледахме хората в очите, говорихме откровено и открито с тях и това беше безценният импулс за успеха в тази кампания. Искам да благодаря на хората от Инициативния комитет и особено на човека, който намери сили в тежък момент да се изправи, да даде личен пример за сила и за отговорност и да поведе - проф. Стефан Данаилов", каза Радев.

Той се обърна към хората в залата: "Искам да благодаря на всички вас - хората в тази зала, защото вие сте тези, които бяхте близо до хората, които спечелихте умовете и сърцата на българските граждани. Точно заради вас ние можем да отчетем този невероятен успех".

Новоизбраният президент заяви, че това е успех не само за него и за вицепрезидента Илияна Йотова, не само за БСП, той е успех на целия български народ.

Новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова заяви, че са провели кампания в 147 населени места, във всички български области, с изключение на Габрово. Тя призна, че за нея това е изключително вълнуващ момент, тъй като това е последното заседание на Националния съвет на БСП, в което участва след като бе избрана за вицепрезидент на страната. Илияна Йотова поздрави младият председател на партията в Крушари, който направил 200% ръст на тези избори.

Йотова заключи, че за пръв път от много години, българските граждани са победили страха. По думите й вторият голям извод е, че никога не е късно да се бориш за държавата и за държавността. "В наше лице хората припознаха борци за държавата и държавността и това го чувах от малкото село до големия областен център", заяви Йотова.

По думите й по време на кампанията те са направили своите категорични предложения за запазване на националната сигурност и отстояване на националния интерес на България. "От самото начало в тази кампания влязох със самочувствието на победител", заяви Йотова и изтъкна, че е вярвала в тази победа.

Председателят на Инициативния комитет на БСП, издигнал кандидатурата на Румен Радев - Стефан Данаилов шеговито призна, че от всичко в дългия си живот най-обича да побеждава. С възгласи "Бе Се Пе" и бурни овации от делегатите той благодари на инициативните комитети в страната.

Съдбата и тоя път ме дари с това, че се срещнах с един мъжага - тракиец като Радев и когато се срещнат двама тракийци, защото и аз съм тракиец, нещата тръгват по-добре, обърна се проф. Данаилов към новоизбраният президент. "Искам да ви кажа, че е много приятно усещането да победиш и в същото време е много задължаващо това. Ние вдигнахме много летвата, братя и сестри", заяви Данаилов.

Той продължи с думите: Това, което ни очаква е мамата си джаса, няма "А", няма "Бе", затова искам да ви кажа, че от тук натам ви очаква дебелия, защото ние трябва да започнем усилена подготовка по кампанията, която ни предстои. Нашата партия трябва да направи нещо със себе си и да получи друг облик. По думите му бесепарите трябва да направят промяна със себе си, която едновременно да е скромна и решителна.