Да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново. Както славните, така и трагичните епизоди на миналото, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не допускаме нейното изопачаване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората световна война, включително и в България.

Това смята премиерът Бойко Борисов, който е в Полша за участие в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау, съобщиха от Министерския съвет.

Според него българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи.

Актът на защита на всички евреи, които са на територията на България в дните на Холокоста, е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис, каза Борисов. 

Оцелели с предупреждение 75 г. след освобождението на „Аушвиц”

Оцелели с предупреждение 75 г. след освобождението на „Аушвиц”

Виждаме възход на антисемитизма и ние не искаме тяхното

Заедно с лидери от цял свят Бойко Борисов участва във възпоменателното честване пред "Портата на смъртта" в Аушвиц-Биркенау и почете паметта на жертвите пред монумента в бившия концлагер.

На събитието присъстваха десетки държавни и правителствени ръководители от цял свят. Днешната дата, на която международната общност се прекланя пред жертвите на Холокоста, е безспорно един от символите, поставящи основите на мира в следвоенна Европа.