"Моята идеология е, че всяка страна, външна граница на ЕС, трябва да се стегне, да й се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че "Фронтекс" иска да го наблюдава. Ако се справи добре ще получи само аплодисменти", обясни във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария, обяви Борисов в Австрия. Премиерът уточни, че темата е обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", обясни Борисов

Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария

Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария

Санкциите са заради твърдата й политика срещу мигрантите, убедени вицепремиерите

"Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция", добави Борисов.

Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. "Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали", коментира премиерът.

"Отново подчертах, че България се справя успешно с опазването на границата на Съюза и готовността ни незабавно да бъдем приети в Шенген, след като отговаряме на всички критерии", пише Бойко Борисов в социалната мрежа.