Поемам ангажимент полицията да получи за заплати за 100 млн. лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов при срещата си с представители на полицейските синдикати тази сутрин, съобщиха от МС.

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати
Обновена

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати

Полицаите обмислят прекратяване на протестите

Условието, от страна на премиера, е полицейските синдикати да поемат ангажимент. Той не уточни параметрите на подобен ангажимент, но бе категоричен, че и двете страни в преговорите няма да успеят с кавга.

"Хората ще ни се смеят - що не могат да се разберат полицай с полицая. Давам дума и поемам ангажимент за 100 млн. (лева). Целта ще ни бъде тези пари да отидат към заплатите, за да им се радват повече за пенсии. Ако това правителство удържи при тея темпове на растеж за 2019 г. мога да поема 10% увеличение на заплатите", заяви Борисов.

В началото на срещата той бе критичен за нивото на доверие към полицията. "Викат ме в парламента да ме питат защо имаме престъпление. Защо ме викат мен? Това не е ли работа на полицията и на службите", запита Борисов.

Нормално ли е да имаме толкова ниско одобрение на полицията, която е била обичана. Нормално ли е във всяка група, която задържаме - митничари, граничари - да има и полицаи. В момента, когато заговорим, че в МВР ще повишим заплатите, всички ще кажат, че в нереформирана система се наливат пари, каза Борисов.

Преди да определи сумата, която ще бъде предоставена на МВР за заплати, премиерът прогнозира, че когато ръстът на икономиката слезе надолу, ще избягат инвеститорите.

Не си говоря с вас като премиер. Всяка сутрин дежурният като ми докладва: "Добър ден, господин генерал..." и аз не ги и поправям, защото така ми е по-кеф", призна Борисов.

Синдикатът в МВР не иска билборд, а по-високи заплати

Синдикатът в МВР не иска билборд, а по-високи заплати

СФСМВР все пак благодари за милия жест

Той припомни, че никой (от правителството - б.р.) не е обещал да вдига полицейски заплати. В същото време светът става лош и още по-лош ще стане. Ако доизцедим усилията на контрабандния център и колегите тази година, и ако е спокойна държавата, може да съберем повече пари от това, което планираме.
Момчетата трябва да са мотивирани, да разбират, че каквото прави един полицай се гледа под лупа от обществото.

За шесторното убийство колегите се справиха перфектно. Недоверието към полицията наложи вчера да излизаме с прокуратурата да обясняваме наново, че не сме го самоубили (обвиненият за шесторното убийство Росен Ангелов - б.р.), не са го скалъпили, обясни с усмивка Борисов.

Фирмата, свалила полицейския билборд, била подведена

Фирмата, свалила полицейския билборд, била подведена

Не сме предоставяли медийния си канал като трибуна за подобен тип изяви

Припомняме, полицаите посрещат с протести началото на нашето европредстедателство. Първият протест на полицаите е планиран за деня, в който се открива официално нашето председателство - 11 януари. Планувано е две групи от членовете на Синдиката да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.