Не успяват да взривят реформата. Правната реформа в парламента ще продължи, както сме я започнали. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства днес на откриването на нов храм в Разград, като коментира случилото се вчера с кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Борисов заяви, че съчувства в личен план на Иван Гешев, като припомни и че лично той е страдал по този начин, когато "Цветелина я взривиха". Борисов имаше предвид дългогодишната си партньорка банкерката Цветелина Бориславова. Лидерът на ГЕРБ препоръча на всички книгата на Алексей Петров за тероризма.

Бойко Борисов коментира в провинцията големите събития от последните 24 часа - бомбата за главния прокурор Иван Гешев и представения списък с имена в проектокабинета с втория мандат на ПП/ДБ.

Николай Денков изпратил програма на ГЕРБ, ДБ остава в тила

Николай Денков изпратил програма на ГЕРБ, ДБ остава в тила

Ще търси подкрепа от всички партии в парламента

На този етап Борисов не казва нито "не", нито "да", но пожелава успех на Денков за преговори с другите политически партии, каквато заявка бе дадена на брифинга. Това е строгопартиен кабинет, е оценката на Борисов. От друга страна обаче такъв кабинет ще носи отговорност.

Два пъти Борисов заяви, че ПП и ДБ нямат други приятели в Народното събрание и "единственият приятел на Асен Василев се казва Бойко Борисов", като заяви и че основните критики към кабинета Петков са били именно към финансовата политика.

Лидерът на ГЕРБ като цяло показа, че е скептичен към проектокабинета на ПП/ДБ и то не само заради Асен Василев.

"Сбъркали са времето, на два поредни избори народът казва, че те не могат да управляват сами. Пожелавам успех на Денков за преговори и с другите", не скри обидата си Борисов, след което намекна, макар и да не използва думата "коалиция", че редовен стабилен кабинет би се получил ако е общ.

Все пак Борисов призова за отговорност и търпение още няколко дни, макар и да смята, че в този вид няма как да има такъв кабинет.

На въпрос за алтернативен кабинет от страна на ГЕРБ Борисов пусна шегата, че явно "вътрешната опозиция си е направила кабинет вместо мен".

Припомняме, миналата седмица мина под знака на ултиматума на ГЕРБ, поставен от Бойко Борисов, от втората политическа сила в парламента да представят и състав на кабинет, ако искат тяхната подкрепа. Разговорите между първите и вторите, ГЕРБ и ПП/ДБ, постигнаха до този момент законодателна програма, както и обща позиция по основните принципи, по които да се формира бюджета на държавата. Това отбеляза и промяна в позицията, като лично Борисов постави акцент върху програмата, а и заяви, че с Асен Василев като министър може да се работи. Противоречиви са останалите гласове в ГЕРБ.

ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството, каза Десислава Атанасова

ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството, каза Десислава Атанасова

При кабинет с ПП-ДБ е задължително премиерът да е на ГЕРБ